Фото без опису

Осінь – це час, коли організм особливо потребує вітамінів та смачної їжі. Хоча за літо людина і наситила своє тіло мікроелементами, поживними речовинами та з настанням холодів, все ж є потреба у вітамінах та зміцненні імунітету. Хорошим варіантом для цього є сезонні фрукти і овочі. Саме вони можуть допомогти організму почуватися комфортно та менше хворіти.

Щоденний раціон повинен бути багатим на сезонні продукти, адже це дуже корисно і при цьому бюджетно.

Дуже важливо восени вживати ті овочі, які виросли під землею. Це буряк, солодка картопля, топінамбур. Адже вони дуже добре впливають на фізичне і психічне здоров’я. Такі овочі заспокоюють нервову систему, зменшують прояви меланхолії та депресивного стану. Вони увібрали сонячну енергію протягом  літа і можуть нею поділитися.

Крім того, солодкі овочі допомагають зменшити потребу у солодкому. Наприклад, морква є досить солодкою, але при цьому не підвищує рівень цукру у крові.

Звісно, найголовнішим осіннім  овочем є гарбуз. Він не тільки  яскравий і асоціюється з святкуваннями, але й дуже корисний. У гарбузі є багато бета-каротину, який допомагає боротися із зайвою вагою, а ще він знижує рівень захворюваності на рак. Правильно приготований гарбуз ще є і досить смачним і допоможе урізноманітнити раціон. Адже з нього можна готувати каші, супи, пюре, пироги, оладки.

Дуже корисним є гарбузове насіння. З його допомогою можна налагодити роботу нервової та серцево-судинної системи, покращити сон.

Восени додавайте до свого раціону  пастернак, ріпу, селеру. Їх найкраще вживати сирими у вигляді салату або тушкувати і подавати як гарнір.

Вчені вважають, що зелені овочі варто їсти цілий рік. І вони мають становити аж 50% від раціону. Варто вживати шпинат, капусту, спаржу, мікрозелень. Там є багато фолієвої кислоти, клітковини, каротиноїдів. Якщо даних мікроелементів не вистачає, то людина може мати проблеми з серцево-судинною системою, збільшується ризик захворіти на рак. Дуже добре їсти зелені овочі саме восени та взимку. Тоді організм не отримує достатньої кількості вітамінів, а такі продукти компенсують нестачу мікроелементів.

Найлегший осінній рецепт із зелених овочів – це салат. Його можна зробити з капусти, руколи, шпинату, заправити соусами, а для яскравості додати помідори чи перець, огірки. Огірки взагалі корисно вживати у якості перекусу. Салати з зелених овочів дуже смачно споживати з омлетом, солоним пирогом. Крім того, восени дуже корисно їсти і інші зелені овочі: брюссельську капусту, броколі, щавель, зелену цибулю. Їх можна вживати сирими, робити з них салати або тушкувати.

Чи варто вживати бобові восени?

Восени хочеться чогось смачненького, більш калорійного, гарячого. Але таким чином можна «наїсти» зайві кілограми. Дуже часто у холодну пору року люди особливо активно споживають червоне м’ясо. Ось саме його можна замінити на бобові. Адже вони є природним замінником м’яса, бо білка у них дуже багато. А ще вони мають велику кількість клітковини. Варто вживати нут, квасолю, горох, сою, маш, чечевицю. Їх можна їсти як у консервованому вигляді, так і готувати самостійно.

Бобові допоможуть знизити вагу, покращити травлення, урізноманітнити раціон. Наприклад, можна поступово вводити у  раціон квасолю чи горох, додаючи їх у їжу. До того ж, це досить економно, особливо у сезон.

Фрукти і спеції

Дуже часто восени з’являються проблеми з дихальною системою, погіршується стан шкіри. Впоратися з такою проблемою можуть допомогти фрукти. Особливо, яблука, груші, хурма. Вони корисні для того, щоб зняти запальний процес у шлунку, який може з’явитися після того як влітку вживалося багато сирої їжі. Фрукти можна запікати разом з медом і горіхами. Таку страву можна вживати як окремий десерт або додавати до млинців, вафель, сиру.

Крім того, можна вживати інжир, гранат, а також насолоджуватися персиками, грейпфрутами.

Якщо немає проблем із шлунком і кишечником, то фрукти найкраще вживати у сирому вигляді. Але дозовано, адже вони мають багато цукру.

Восени дуже важливо вживати спеції і трави. Адже вони додають стравам особливого аромату, створюють атмосферу затишку дому, надають осіннім вечорам шарму. А ще можуть зміцнити імунітет і захистити його від вірусів, що дуже важливо восени. Наприклад, дуже добре додавати до їжі куркуму, імбир або робити з них чаї. Вони допоможуть боротися з вірусами, зняти нудоту, запалення.

Особливу увагу варто звернути на корицю. Вона є чудовою приправою, надто до осінніх яблучних пирогів, пиріжків. Вона може бути допоміжним засобом при діабеті, знижує рівень холестерину, укріплює серцево-судинну систему. Її можна додавати до йогурту,гарячих напоїв.

Крім того, добре вживати м’яту, базилік, мелісу. Їх можна додавати в чай або в готові страви, салати.

Восени їжа повинна бути збалансована і смачна. Адже вона має не лише наситити, але й подарувати гарний настрій, підтримати організм в час вірусів і застуд.

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»