Що їсти восени

Дата: 17.09.2024 10:26
Кількість переглядів: 357

Фото без опису

Осінь – це час, коли організм особливо потребує вітамінів та смачної їжі. Хоча за літо людина і наситила своє тіло мікроелементами, поживними речовинами та з настанням холодів, все ж є потреба у вітамінах та зміцненні імунітету. Хорошим варіантом для цього є сезонні фрукти і овочі. Саме вони можуть допомогти організму почуватися комфортно та менше хворіти.

Щоденний раціон повинен бути багатим на сезонні продукти, адже це дуже корисно і при цьому бюджетно.

Дуже важливо восени вживати ті овочі, які виросли під землею. Це буряк, солодка картопля, топінамбур. Адже вони дуже добре впливають на фізичне і психічне здоров’я. Такі овочі заспокоюють нервову систему, зменшують прояви меланхолії та депресивного стану. Вони увібрали сонячну енергію протягом  літа і можуть нею поділитися.

Крім того, солодкі овочі допомагають зменшити потребу у солодкому. Наприклад, морква є досить солодкою, але при цьому не підвищує рівень цукру у крові.

Звісно, найголовнішим осіннім  овочем є гарбуз. Він не тільки  яскравий і асоціюється з святкуваннями, але й дуже корисний. У гарбузі є багато бета-каротину, який допомагає боротися із зайвою вагою, а ще він знижує рівень захворюваності на рак. Правильно приготований гарбуз ще є і досить смачним і допоможе урізноманітнити раціон. Адже з нього можна готувати каші, супи, пюре, пироги, оладки.

Дуже корисним є гарбузове насіння. З його допомогою можна налагодити роботу нервової та серцево-судинної системи, покращити сон.

Восени додавайте до свого раціону  пастернак, ріпу, селеру. Їх найкраще вживати сирими у вигляді салату або тушкувати і подавати як гарнір.

Вчені вважають, що зелені овочі варто їсти цілий рік. І вони мають становити аж 50% від раціону. Варто вживати шпинат, капусту, спаржу, мікрозелень. Там є багато фолієвої кислоти, клітковини, каротиноїдів. Якщо даних мікроелементів не вистачає, то людина може мати проблеми з серцево-судинною системою, збільшується ризик захворіти на рак. Дуже добре їсти зелені овочі саме восени та взимку. Тоді організм не отримує достатньої кількості вітамінів, а такі продукти компенсують нестачу мікроелементів.

Найлегший осінній рецепт із зелених овочів – це салат. Його можна зробити з капусти, руколи, шпинату, заправити соусами, а для яскравості додати помідори чи перець, огірки. Огірки взагалі корисно вживати у якості перекусу. Салати з зелених овочів дуже смачно споживати з омлетом, солоним пирогом. Крім того, восени дуже корисно їсти і інші зелені овочі: брюссельську капусту, броколі, щавель, зелену цибулю. Їх можна вживати сирими, робити з них салати або тушкувати.

Чи варто вживати бобові восени?

Восени хочеться чогось смачненького, більш калорійного, гарячого. Але таким чином можна «наїсти» зайві кілограми. Дуже часто у холодну пору року люди особливо активно споживають червоне м’ясо. Ось саме його можна замінити на бобові. Адже вони є природним замінником м’яса, бо білка у них дуже багато. А ще вони мають велику кількість клітковини. Варто вживати нут, квасолю, горох, сою, маш, чечевицю. Їх можна їсти як у консервованому вигляді, так і готувати самостійно.

Бобові допоможуть знизити вагу, покращити травлення, урізноманітнити раціон. Наприклад, можна поступово вводити у  раціон квасолю чи горох, додаючи їх у їжу. До того ж, це досить економно, особливо у сезон.

Фрукти і спеції

Дуже часто восени з’являються проблеми з дихальною системою, погіршується стан шкіри. Впоратися з такою проблемою можуть допомогти фрукти. Особливо, яблука, груші, хурма. Вони корисні для того, щоб зняти запальний процес у шлунку, який може з’явитися після того як влітку вживалося багато сирої їжі. Фрукти можна запікати разом з медом і горіхами. Таку страву можна вживати як окремий десерт або додавати до млинців, вафель, сиру.

Крім того, можна вживати інжир, гранат, а також насолоджуватися персиками, грейпфрутами.

Якщо немає проблем із шлунком і кишечником, то фрукти найкраще вживати у сирому вигляді. Але дозовано, адже вони мають багато цукру.

Восени дуже важливо вживати спеції і трави. Адже вони додають стравам особливого аромату, створюють атмосферу затишку дому, надають осіннім вечорам шарму. А ще можуть зміцнити імунітет і захистити його від вірусів, що дуже важливо восени. Наприклад, дуже добре додавати до їжі куркуму, імбир або робити з них чаї. Вони допоможуть боротися з вірусами, зняти нудоту, запалення.

Особливу увагу варто звернути на корицю. Вона є чудовою приправою, надто до осінніх яблучних пирогів, пиріжків. Вона може бути допоміжним засобом при діабеті, знижує рівень холестерину, укріплює серцево-судинну систему. Її можна додавати до йогурту,гарячих напоїв.

Крім того, добре вживати м’яту, базилік, мелісу. Їх можна додавати в чай або в готові страви, салати.

Восени їжа повинна бути збалансована і смачна. Адже вона має не лише наситити, але й подарувати гарний настрій, підтримати організм в час вірусів і застуд.

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь