Фото без опису

  З метою попередження виникнення негативних наслідків на здоров’я людей та довкілля, у зв’язку із забрудненням річки Сейм у Сумській та Чернігівській областях, можливого забруднення річки Десна у Чернігівській та Київській областях, що призвело до загибелі водних живих біоресурсів, Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області посилює заходи з недопущення в обіг риби свіжої та продуктів з неї.

Наголошуємо громадянам уникати купівлю риби та рибопродукції в місцях стихійної торгівлі та перевіряти інформацію щодо походження даного виду продукції під час купівлі риби на ринках, об’єктах роздрібної та оптової торгівлі.

Нагадуємо споживачам та суб’єктам господарювання, що гарантія безпечності харчових продуктів досягається сумлінним виконанням норм чинного законодавства.

Звертаємо увагу, що кожна партія живої риби має надходити у точки продажу з супровідними документами, а законними місцями для торгівлі живою рибою є:

- магазини, супермаркети, тощо де за безпечність харчових продуктів відповідає адміністрація закладу;

- ринок або торгівельний майданчик, де є державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується;

- ярмарки, дозволи на проведення яких надають органи місцевого самоврядування та мають забезпечувати дотримання вимог законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» і «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Операторам ринку - не допускати прийом і реалізацію риби без супровідних документів, в немаркованій тарі, перевезення риби транспортом який не відповідає вимогам законодавства в сфері безпечності харчових продуктів, посилити лабораторний контроль, за дотриманням санітарних правил і виконанням санітарно-протиепідемічних та ветеринарно-санітарних заходів, забезпечити відповідний температурний режим на всіх етапах обігу рибної продукції.

      Умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів. Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11-+15°C:

- в осінньо-зимовий період – 48 годин;

- у весняно-літній період – 24 години.

Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.

Додатково пропонуємо дотримуватися наступних правил:

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

- не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.    

Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог.

 

Житомирське районне управління ГУ Держпродспоживслужби

в Житомирській області