Фото без опису

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. В цей день світова медична спільнота закликає звернути увагу на захворювання та його профілактику. Україна досі лишається в переліку країн, де через низький рівень охоплення щепленнями зберігається ризик спалаху поліомієліту.

Джерелом інфекції при поліомієліті може виступати як хвора людина, так і безсимптомний вірусоносій, що виділяє вірус з носоглотковим слизом і випорожненями.

Передача захворювання може здійснюватися контактним, повітряно-краплинним та фекально-оральним шляхами. Виділення вірусу відбувається через слиз носоглотки або з кишківника з фекаліями і розпочинається вже в інкубаційний період, який триває, в середньому 5-12 днів.

Перші симптоми захворювання проявляються підвищеною температурою, втомою, головним болем, нудотою, ригідністю м'язів шиї та болем у кінцівках.

В кінці 2021 року в Україні було зареєстровано два випадки захворювання на поліомієліт у дітей із Рівненської та Закарпатської областей. В обох випадках діти мали ознаки гострого вʼялого паралічу, за результатами лабораторних досліджень було підтверджено поліомієліт. Навіть один випадок захворювання на поліомієліт – це вже спалах. 

Близько 5% хворих на цю хворобу помирають через ураження дихальних м’язів, а 1 із 200 стає інвалідом через деформацію хребта і кінцівок. Ця інфекція найчастіше передається через брудні руки, заражену їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина: і дитина, і дорослий. Найбільшу загрозу вірус становить для дітей у віці до п’яти років. Наразі не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту. Після одужання від поліомієліту функція вражених нервів і м’язів не відновлюється.

Вакцинація - єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Згідно з Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин:

  • 1 щеплення - 2-й місяць життя дитини (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));
  • 2 щеплення - 4-й місяць (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));
  • 3 щеплення - 6-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
  • 4 щеплення - 18-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
  • 5 щеплення - 6 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
  • 6 щеплення - 14 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ)).

Усі вакцини за Календарем є абсолютно безоплатними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно.Дуже важливо забезпечити вакцинацію дітей з хронічними захворюваннями, оскільки вони більш вразливі до інфекцій.
Справжні протипоказання до щеплення ОПВ — це надзвичайно рідкісне явище. Їх може визначити ваш лікар. Протипоказання на строк більший за два тижні може визначити тільки імунологічна комісія.
Якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Центр громадського здоров’я закликає батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»