Фото без опису

   На стан здоров’я сучасної людини негативно впливають наступні чинники:

  • занадто калорійне харчування, що не відповідає способу життя та вікові,
  • незначне фізичне навантаження зі споживанням досить жирної їжі, тушкованих та борошняних виробів,
  • підвищений вміст у харчовому раціоні кухонної солі,
  • непомірне споживання цукру, солодощів та солодких напоїв,
  • нестача у харчуванні овочів, прянощів, фруктів, горіхів, кисломолочних продуктів,
  • одноманітність харчового асортименту, який не відповідає вікові або з обмеженим набором харчових продуктів та надлишком високобілкових і багатих на холестерин страв,
  • неупорядковане, швидке, до того ж у великій кількості,  споживання їжі.

Варто застерегти, що переповнений шлунок не додає здоров’я, їжа у ньому повністю не перетравлюється і повністю не засвоюється. А надмірне розтягування стінок щлунка ослаблює м’язовий шар, знижує його еластичність, живіт округлюється та випинається, в результаті це аж ніяк не прикрашає людину.

 Легкий голод- цілком нормальне відчуття перед обідом чи вечерею. Тому незалежно від апетиту слід вживати постійну одну й ту ж оптимальну кількість продуктів. Якщо ж енерговитрати помітно виросли, краще зайвий раз поїсти через 3-4 години.

Одним з важливих захисних компонентів рослин вважається їх зелений пігмент      - хлорофіл.

Його особливістю вважається безпосередній вплив на серцево-судинну  систему. Якщо незначні дози хлорофілу сприяють підвищенню артеріального тиску, то при надходженні його у великих кількостях спостерігається зворотня дія  - зниження цифрових показників.

Відновлення гемоглобіну у здорових людей та хворих (зокрема, за злоякісних та післяопераційних анемій), загоєння ран і виразок, підсилення сечовиділення – складові якості цього пігменту, якими наділена переважна більшість як культурних, так і дикорослих рослин.

 Під дією хлорофілу швидко відновлюється кількість лейкоцитів, нормалізується склад крові після опромінення, спостерігається призупинення росту пухлин на       57- 90 відсотків.

 Саме хлорофіл позитивно впливає на серцевий м’яз за атеросклерозу, знімає втому нервів і м’язів, захищає від іонізуючого випромінення. А тому старайтесь максимально вживати зелень і по можливості щоденно.

Природньою їжею вважаються натуральні, в основному рослинні продукти, що не проходять додаткової термічної обробки або термін їх тушкування чи кип’ятіння був досить коротким.

На завершення нагадуємо, що погіршенню засвоєння страв є звичка запивати їжу. Це призводить до розведення шлункового соку та перехід  відповідних його ферментів у неактивний стан. Наслідком цього стає тривала затримка їжі в шлунку, де вона бродить, гниє та під дією мікроорганізмів перетворюється на отруту.  

 

  Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»