16 жовтня - Всесвітній день здорового харчування

Дата: 16.10.2024 10:26
Кількість переглядів: 605

Фото без опису

   На стан здоров’я сучасної людини негативно впливають наступні чинники:

  • занадто калорійне харчування, що не відповідає способу життя та вікові,
  • незначне фізичне навантаження зі споживанням досить жирної їжі, тушкованих та борошняних виробів,
  • підвищений вміст у харчовому раціоні кухонної солі,
  • непомірне споживання цукру, солодощів та солодких напоїв,
  • нестача у харчуванні овочів, прянощів, фруктів, горіхів, кисломолочних продуктів,
  • одноманітність харчового асортименту, який не відповідає вікові або з обмеженим набором харчових продуктів та надлишком високобілкових і багатих на холестерин страв,
  • неупорядковане, швидке, до того ж у великій кількості,  споживання їжі.

Варто застерегти, що переповнений шлунок не додає здоров’я, їжа у ньому повністю не перетравлюється і повністю не засвоюється. А надмірне розтягування стінок щлунка ослаблює м’язовий шар, знижує його еластичність, живіт округлюється та випинається, в результаті це аж ніяк не прикрашає людину.

 Легкий голод- цілком нормальне відчуття перед обідом чи вечерею. Тому незалежно від апетиту слід вживати постійну одну й ту ж оптимальну кількість продуктів. Якщо ж енерговитрати помітно виросли, краще зайвий раз поїсти через 3-4 години.

Одним з важливих захисних компонентів рослин вважається їх зелений пігмент      - хлорофіл.

Його особливістю вважається безпосередній вплив на серцево-судинну  систему. Якщо незначні дози хлорофілу сприяють підвищенню артеріального тиску, то при надходженні його у великих кількостях спостерігається зворотня дія  - зниження цифрових показників.

Відновлення гемоглобіну у здорових людей та хворих (зокрема, за злоякісних та післяопераційних анемій), загоєння ран і виразок, підсилення сечовиділення – складові якості цього пігменту, якими наділена переважна більшість як культурних, так і дикорослих рослин.

 Під дією хлорофілу швидко відновлюється кількість лейкоцитів, нормалізується склад крові після опромінення, спостерігається призупинення росту пухлин на       57- 90 відсотків.

 Саме хлорофіл позитивно впливає на серцевий м’яз за атеросклерозу, знімає втому нервів і м’язів, захищає від іонізуючого випромінення. А тому старайтесь максимально вживати зелень і по можливості щоденно.

Природньою їжею вважаються натуральні, в основному рослинні продукти, що не проходять додаткової термічної обробки або термін їх тушкування чи кип’ятіння був досить коротким.

На завершення нагадуємо, що погіршенню засвоєння страв є звичка запивати їжу. Це призводить до розведення шлункового соку та перехід  відповідних його ферментів у неактивний стан. Наслідком цього стає тривала затримка їжі в шлунку, де вона бродить, гниє та під дією мікроорганізмів перетворюється на отруту.  

 

  Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь