Фото без опису

У третій декаді жовтня відмічався Всесвітній день йододефіциту. Проблема йодної недостатності відома давно. Третина областей в Україні є ендемічними, тобто збідненими на йод. До таких територій віднесено і Житомирщину.

Недостатнє надходження до організму людини йоду з їжею та водою призводить до негараздів йодного обміну. Зміни у щитоподібній залозі є причиною порушень не лише у її структурі й збільшенні у розмірах, але й негативно впливають на функціональний стан цього органу  зокрема і на імунну здатність організму в цілому.

Нестача йоду також може призвести до внутрішньоутробної смерті  плоду ще до настання пологів, уродженої глухонімоти та інших вад у розумовому та фізичному розвитку дитини.

З метою попередження йодозалежних захворювань рекомендується постійне забезпечення людей, що проживають на ендемічних місцевих територіях, йодованою сіллю. Добове навантаження йоду з їжею повинне становити 100-200 мкг. Додаючи до звичайної кухонної солі йодистий калій отримується потрібна нам харчова добавка. Але з солі йод поступово випаровується.

 Лише за умови зберігання такої солі у щільній упаковці протягом 6 місяців втрати його сягають не менше 30 відсотків, у разі порушення цілісності останньої – до 80%, а якщо це ще й тепла пора року  то всі - 90%.

Крім того, у багатьох країнах з метою запобігання йодозалежним станам використовується не лише йодована сіль, а й йодована вода, морські водорості чи вироби з них або інші морські продукти.

 Бура морська капуста містить велику кількість йоду, мікро- та макроелементів, вітамінів, інших біологічно активних речовин, що сприяють засвоєнню йоду щитоподібною залозою і нормалізують її роботу, не викликаючи побічної дії, на відміну у разі  застосування органічного йоду.

Враховуючи цінні властивості цієї рослини вченими було розроблено профілактичні харчові добавки, які доповнюють нестачу йоду та інших макро- і мікроелементів в організмі людини.

Виведення радіонуклідів, важких металів та блокування їхнього накопичення в організмі, від захворювань щитоподібної залози, профілактики ендемічного зобу, при анеміях, пов’язаних з нестачею йоду, для запобігання розвитку атеросклерозу, від нервових перевантажень, для нормалізації обміну речовин –це далеко неповний перелік складових щодо користі таких харчових додатків.

    «Той, хто упевнився, що йому потрібне здоров’я, то він його матиме, а те, що вже має, постарається не втратити»- не забувайте такі мудрі народні слова та будьте здоровими.                             

                                                                                                                                                                                                                                   Любарське відділення ДУ «ЖОЦКПХ МОЗУ»