Чай не п’єте – звідки сили наберете?
Здавна вважалось, що пити чай дуже корисно. Але не так давно науковці почали вивчати це питання і з’ясувалось, що дійсно чай надзвичайний для людського організму.
Із проведених досліджень стало відомо, що чаювання це одна із головних складових здорової дієти, адже саме цей напій допомагає тілу бути в тонусі, а особливо- м’язам серця.
Харчова цінність чаю криється в тому, що саме в ньому містяться біохімічні сполуки, які нарівні з овочами та фруктами, є багатими на антиоксиданти, вміст яких приблизно однаковий, як у зелених, так і чорних сортах його. Так що гарячий або холодний, листяний або у пакетиках – чай є найкориснішим з усіх тонізуючих напоїв.
Саме чаї несуть в собі основну захисну дію для людського організму, запобігаючи злипанню кров’яних телець та появі загрозливих згустків, які є причиною майже всіх інфарктів та більшості серцевих нападів.
Зниження рівня холестерину та кров’яного тиску в любителів чаю також спостерігали дослідники. Запобігання деяким видам ракових захворювань шлунково-кишкового тракту, легеневих шляхів та самої шкіри також були встановлені вченими. До того ж сучасні дослідники підтверджують стародавню примовку : «Чай пити – лікарям голодувати».
Хвороби сечового міхура. ревматоїдні артрити, псоріаз, захист проти комп’ютерного випромінення, «зморшкам- ні», спалювання жирів в організмі – це ті лікувальні властивості, якими, зокрема, наділені зелені сорти чаю.
Що потрібно роботи аби мати що більше задоволення від чаювання ?
-
Пийте чай кілька разів на день, щоб увібрати антиоксиданти й інші корисні речовини, що містяться у цих дивовижних напоях. Зеленого чаю рекомендовано, випивати протягом дня не менше трьох склянок.
-
Заварюється чай впродовж 3-5 хвилин.
-
Варто враховувати, що чай здатен перешкоджати засвоєнню заліза із овочів та фруктів, тому додавання лимона або молока до нього буде протидіяти цій проблемі.
-
Також чай містить фторид, який безпосередньо пов’язаний зі здоров’ям зубів. В той же час науковцями доведено, що саме чай на 70% покриває потреби людського організму в цьому мікроелементі, а це, в свою чергу, попереджає розвиток карієсу.
-
Перешкоди у розмноженні бактерій в ротовій порожнині також приписуються саме цим напоям.
-
Без молока й цукру чай фактично не містить калорій і в жарку погоду це дуже освіжає, викликаючи потовиділення та охолоджуючи в такий спосіб шкіру.
-
Порівнюючи з кавою /чашка до чашки/, чаї містять тільки половину або третину того кофеїну, що є у каві. Але варто застерегти, що у сухих формах чаїв кофеїну більше, чим у сухій каві.
-
Доречно, що кількість кофеїну в чаях залежить від багатьох умов. Як правило, це пов’язано із сортом чайного листя, місцем вирощування, величиною й способом його нарізання та методу, яким проходить заварювання цього цілющого напою.
Вживання чаю підсилює настрій та додає насолоду в повсякденному житті і рахується доброю складовою творчого довголіття.
То ж пийте чай частіше та будьте здорові.
Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України