Незвичайні властивості часнику
З давніх давен часник служив лікувальним засобом від безлічі недуг. Перед ним відступали навіть чума та холера. При його допомозі люди уберігались від мору. Часник перемагав цингу, шлунково-кишкові захворювання, набряки, простуду, рятував від гіпертонії й малярії, проганяв безсоння і глисти, лікував укуси змій та всілякі отруєння, заліковував ураження шкіри, гнійні рани й виразки.
Природа заклала у часник унікальний комплекс біологічно-активних речовин. У ньому є вуглеводи, вітаміни групи В, С, мінеральні солі, фітонциди та цілий ряд інших корисних складових. Саме їх різноманітність наділила часник цілющими дезінфікуючими, бактеріостатичними, проти паразитарними властивостями. Зазначене було доведено при проведенні експериментів, в ході яких під скляний ковпак поміщалась кашка з часнику, а поряд ставилась чашка з культурою бактерій, інфузорій або хвороботворних грибів. Уже через декілька хвилин усі ці мікроорганізми гинули.
Саме у сезон вірусних та простудних захворювань часник варто мати в кожній оселі аби використати при першій потребі. Найпростіший рекомендований спосіб - покласти за щоку цілющу часточку й поступово надкушувати її. Таким чином відбувається свого роду інгаляція його парами, яка рекомендується, як з профілактичною, так і лікувальною метою. Можна також часникову кашку помістити до прикритого фарфорового посуду і кілька разів на день протягом 10 хвилин вдихати пари, що виділяються.
Для профілактики грипу радять: дорослим - мішечок з подрібненими пахучими часточками повісити на шию, а дітям – прив’язати його біля ліжка. Часникова кашка з тертими яблуками також рекомендується для споживання в епідемічний сезон гострих респіраторних вірусних інфекцій та грипу. Натомість, тим хто вже не розминувся з цими недугами, доцільно не лише вдихати пари часнику, але й змащувати слизову оболонку носа свіжим соком його. З цією ж метою використовується також і часникова олія - один зубок подрібненого часнику залити столовою ложкою олії (соняшникова або оливкова), настояти 6-8 годин, процідити і закапувати в ніс по 2-3 краплі олії тричі протягом дня на початкових стадіях захворювання.
Свіжоприготовлений морквяний сік (2 столові ложки), столова ложка олії та кілька крапель свіжого соку часнику після змішування також рекомендується для закапування в ніс, а суміш з рівних пропорцій подрібненого часнику з медом проганяє «демона простуди».
При головних болях часникова кашка, прикладена до скронь, також може стати помічною.
Вкрай необхідний часник у літньому віці. Вважається, що він сповільняє процеси старіння організму, допомагає у лікуванні серцево-судинних захворювань і невротичних станів.
Тільки часник, з усіх доступних нам овочів містить в природньому вигляді найрідкісніший складник г е р м а н і й, котрий активно сприяє очищенню судин.
АЛЕ, в усіх випадках слід пам’ятати – часник п р о т и п о к а з а н и й, коли запалені нирки, за виразок шлунку, дванадцятипалої кишки та жовчнокам’яної хвороби.
Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»