Какао взимку
Чашка гарячого какао вранці або ввечері, після важкого дня, - чудовий варіант зимового напою. Він бадьорить, зігріває, поповнює запас мікроелементів і вітамінів.
До складу какао - порошку входять спеціальні природні сполуки – флавоноїди. Вони підвищують тонус стінок артерій, покращують кровообіг і захищають судини від пошкодження . Флавоноїди також допомагають знизити рівень важкого холестерину й дають м'який ефект розрідження крові. Таким чином какао сприяє нормалізації артеріального тиску й допомагає в профілактиці серцево-судинних захворювань, у тому числі таких серйозних як інфаркт та інсульт.
Какао цінне й наявністю в ньому серотоніну – гормон радості. Достатня кількість його та вітамінів групи « В» важлива для збереження оптимізму й бадьорості духу, а ось його нестача може стати причиною частого стресу.
У какао містяться мідь, необхідна для синтезу білків, у тому числі імунних клітин, а також цинк, який бере участь у т – клітинного імунітету. Коли зміна погоди й різке похолодання спричиняють навантаження на захисні сили організму, чашка ароматного какао може стати чудовим засобом для зміцнення імунітету й профілактики гострих респіраторних інфекцій.
Регулярне вживання какао сприяє продуктивній роботі мозку. Флавоноїди, що містяться в його зернах, покращують мозковий кровообіг.
До складу какао входять природні антиоксиданти, які захищають клітини організму від шкідливих речовин і знижують агресивну дію зовнішнього середовища. Регулярне вживання напою допоможе підвищити життєвий тонус та вповільнює процес старіння.
Боби какао містять більше кальцію ніж коров’яче молоко. Це корисно людям, старшим за 50 років, тому що стимулює роботу мозку. Це сприяє профілактиці нейродегенеративних захворювань, у тому числі хвороби Альцгеймера та упоратись з депресією.
Какао з молоком – смачний напій, проте таке поєднання в рази збільшує калорійність продукту. Тим, хто страждає на надмірну масу тіла, або порушення вуглеводного обміну, варто обмежити його вживання. Найкорисніше готувати какао-порошок на воді, як каву. За наявності хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту какао потрібно пити лише з молоком, бо воно знижує подразнювальну дію напою на шлунок.
Зігрівайтесь чарівним напоєм та залишайтесь здорові і бадьорі.
Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ».