Фото без опису

З початку 2025 року уперше за десятиліття зареєстровано спалахи ящуру на території Європейського Союзу, зокрема, в Німеччині, Угорщині та Словаччині.

Ящур – гостре вірусне і дуже контагіозне інфекційне захворювання парнокопитних тварин, яке характеризується розвитком на слизовій оболонці ротової порожнини, язику, крилах носа, шкірі та сосках вимені, міжратецевій щілині на п’ятачку у свиней пухирців (афт) наповнених спочатку прозорою а потім мутною рідиною, де накопичується вірус ящуру.                   

      До вірусу ящуру сприйнятливі велика рогата худоба, свині, вівці, кози, верблюди, буйволи , лосі, кабани, слони, ведмеді, зебри та інші  парнокопитні.   

      На ящур може хворіти і людина, яка заражається при споживанні необеззараженого молока від хворих тварин.

        Особливістю епізоотій ящуру є швидкість її поширення і охоплення великої території через виділення великої кількості вірусу хворими тваринами і значну стійкість його в зовнішньому середовищі.

         Характерні ознаки :

  • Висока температура 40,5-41,5;
  • Відказ від корму;
  • Поява на слизовій оболонці ротової порожнини, язику, крилах носа, шкірі та сосках вимені, міжратецевій щілині на пятачку у свиней пухірців (афт) наповнених спочатку прозорою а потім мутною рідиною, де накопичується вірус ящуру;
  • Також з’являється слиновиділення, кульгавість, лихоманка, аборт і раптова загибель новонародженого молодняку та зниження молочної продуктивності.

         У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити Держпродспоживслужбу чи державну лікарню ветеринарної медицини в районі.

        Власники корів, кіз, свиней, та інших парнокопитних можуть убезпечити своє поголів’я від інфікування ящуром дотримуючись простих правил біобезпеки.

     Адже ящуром тварина може інфікуватися від іншої дикої або свійського тварини (для щойно придбаної худоби необхідно забезпечити ЗО денний карантин).

     Також вірус ящуру може переноситись з кормами, на приладді, транспорті, взутті та одязі персоналу і, навіть, переноситись вітром.

    У спільній з європейським проектом ЕІі45аїегГоосі інфографіці наочно зображені всі можливі шляхи зараження тварин ящуром.

 

Нагадуємо, що ящур - це вірусна хвороба, спільна для людей і тварин, що призводить до вибраковки всього поголів’я. Україна наразі є вільною від ящуру, проте в сусідніх країнах він фіксується.

        Задля попередженню виникнення даного захворювання серед тварин необхідно:

  • дотримуватись суворого контролю доступу людей, транспортних засобів та обладнання до стада;
  • забезпечити регулярну дезінфекцію місць утримання тварин, обладнання, одягу та взуття;
  • дотримуватись обов’язкового профілактичного карантинування під час переміщення тварин до або з господарства;
  • забезпечити належну утилізацію гною та сміття, утилізацію трупів тварин здійснювати на місцях діючих худобо могильників та біотермічних ям;
  • користувачам мисливських угідь всіх форм власності, у разі виявлення трупів диких парнокопитних тварин повідомляти державну службу ветеринарної медицини району.

   БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ!

 

      Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

Фото без опису

Фото без опису