Питна вода і здоров'я
Попереджувальна робота у медичних та інших закладах повинна бути орієнтованою не на хворобу, а на її профілактику. Основою цього мають стати нормативи безпеки всього того, що оточує людину та програми охорони здоров’я населення в усіх сферах його діяльності, спрямовані в цілому на збереження найціннішого - здоров’я нації. Впровадження планового державного санітарно-гігієнічного лабораторного моніторингу за окремими об’єктами питного водопостачання здійснюється і Житомирським обласним центром контролю та профілактики хвороб.
Вода з артезіанських свердловин комунальних підприємств «Добробут» в с. Старий Любар та «Болохів» с. Стрижівка, каптажу, який знаходиться в селищі по вул. Незалежності (набережна р. Случ) та громадської криниці в с. Громада (район центрального стадіону), з періодичністю один раз на квартал, проходить лабораторні дослідження за показниками гігієнічної безпеки. В середині травня в черговий раз були відібрані зразки для досліджень і направлені для випробувань у профільні лабораторії обласного центру. За отриманими результатами:
-
Артезіанська свердловина КП «БОЛОХІВ»:
Фактичний вміст заліза загального перевищує допустиму норму на 25 відсотків, а вміст марганцю чи не втричі більше граничного показника.
2. Артезіанська свердловина КП «ДОБРОБУТ»:
Показник по органолептиці (каламутність) – вдвічі вище за нормовану, вміст заліза загального та марганцю на 60% також перевищує гранично допустимий. Крім того, у воді виявлені бактерії групи кишкової палички, що є небезпечним щодо ймовірного виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій. А тому, така вода для питних потреб та приготування їжі може бути використаною лише після попереднього додаткового кип’ятіння.
3. КАПТАЖ :
Загальна жорсткість майже в півтори рази перевищує допустиму стандартом, забрудненість нітратами – у п’ять разів більше нормативної. До того ж, вода з каптажу є небезпечною для вживання за мікробіологічними показниками, так як у ній виявлені бактерії групи кишкової палички.
4. КРИНИЦЯ ГРОМАДСЬКОГО КОРИСТУВАННЯ:
Хоча у цілому показники, які характеризують її санітарно–гігієнічні критерії є задовільними, то за результатами санітарно-мікробіологічного аналізу вода не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживаннял юдиною», так як у ній виявлені бактерії групи кишкової палички та патогенну мікрофлору (ешеріхія Колі). Зазначене складає значну загрозу небезпеки в епідемічному відношенні. Санітарно-технічна санація криниці та профілактичне знезараження води в ній може ліквідувати проблему, яка, до слова, вже неодноразово мала місце при проведені попередніх лабораторних досліджень.
ІНШІ, передбачені Планом фізико-хімічні, санітарно-токсикологічні (важкі метали, пестициди), радіологічні, вірусологічні, паразитологічні показники у досліджених пробах води відповідали діючим вимогам.
Що потрібно знати кожному?
Якість питної води — основа здоров’я кожної людини. Проте у багатьох регіонах, особливо в сільській місцевості, вода з колодязів та свердловин може містити шкідливі речовини. Це серйозна проблема, яка потребує уваги з боку населення.
Що таке нітрати? Нітрати - це сполуки азоту, що потрапляють у воду переважно з добрив, гною та стічних вод. У великій концентрації вони становлять загрозу для здоров’я, особливо для дітей. Найнебезпечнішим наслідком є метгемоглобінемія — так званий «синдром синьої дитини», при якому організм немовляти не може отримати достатньо кисню.
Жорсткість у питній воді - це наявність розчинених солей кальцію і магнію. Регулярне використання жорсткої води приводить не лише до утворення накипу на посудічи приладах, в яких вона кип’ятиться, але й спричиняє негативні наслідки для здоров’я. Сухість шкіри, утворення каменів в нирках, шкода серцево-судинній та іншим системам, проблеми з опорно-руховим апаратом (накопичення зайвих солей у суглобах), сечо-кам’яна хвороба, погіршення роботи жовчних протоків - це далеко неповний перелік негативного впливу жорсткої води на людський організм, бо осідаючи на стінках кишківника така вода ще й вступає у взаємодію з тваринними білками, погіршуючи при цьому його моторику та накопичуючи солі на стінках кишок.
Особливо вразливими щодо дії води з високою жорсткістю є немовлята. Пам’ятайте про цей один чи не з найстрашніших чинників, який спричиняє згубний вплив не лише на шкіру новонароджених, порушуючи її жировий баланс, але й може нагадувати про наявність в організмі зайвих хімічних елементів і у майбутньому.
КИП’ЯТІННЯ та ФІЛЬТРАЦІЯ - основні найпростіші рекомендовані методи звільнення від тимчасової твердості води.
МАРГАНЕЦЬ у ВОДІ дає рідині жовте забарвлення та неприємний терпкий присмак. Його надлишок загрожує захворюваннями печінки, в якій найбільше концентрується цей метал. До того ж відкладення його у трубах також є характерним для нього. Особливо це помітно при включені води, коли він випадає в осад у вигляді чорної плівки.
Бактерії у воді, Бактерії потрапляють у воду через забруднення побутовими та фекальними відходами. Найнебезпечніші — кишкова паличка, сальмонела, холерні вібріони тощо. Вживання такої води може викликати отруєння, діарею, гепатит А та інші хвороби.
Як уберегтися?
-
Регулярно перевіряйте воду в лабораторії — принаймні раз на рік. На території громади такі послуги, на платній основі, можуть бути врегульованими при зверненні до Любарського відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ» за адресою: с. Старий Любар вул. Медична, 5 КНП «Любарська лікарня», кабінет 219.
-
Не пийте воду з колодязів без кип’ятіння, особливо для дітей.
-
Розміщуйте вигрібні ями та гноєсховища не ближче ніж за 20 м від джерела води.
-
ПРИ ПОТРЕБІ, встановлюйте фільтри або системи очищення води.
Безпечна питна вода - не розкіш, а необхідність.
Дбаймо про джерела водопостачання разом — це інвестиція у здорове майбутнє нашої громади.
Користуйтесь водою розумно — піклуйтеся про своє здоров’я, не забуваючи застереження про те, що «МУДРЕЦЬ КРАЩЕ УНИКНЕ ХВОРОБ, НІЖ БОРОТИМЕТЬСЯ З НИМИ» і завжди пам’ятайте, що «ми є те, що їмо та п’ємо».
Любарське відділення Житомирського районного відділу
ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»