Фото без опису

У зв’язку з військовими діями на території України та великою кількістю переселенців, для організації харчування використовується значна кількість консервованих продуктів -- зокрема виготовлених в домашніх умовах.

Відповідно зростає імовірність виникнення захворювань на ботулізм та отруєння грибами. Ці захворювання є досить небезпечними для здоров’я людини та можуть призводити до летальних випадків.

Із двох тисяч видів грибів, які ростуть на території України, їстівними вважаються щонайбільше 500. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розказуємо, що робити, якщо є підозра на таке отруєння.

 

Як уникнути отруєння грабами

 Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
 ▪ Не купуйте гриби на стихійних ринках.
 ▪ Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
 ▪ Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
 ▪ Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
 ▪ Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
 ▪ Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
 ▪ Ніколи не куштуйте сирі гриби.
 ▪ Вдома ще раз ретельно перевірте гриби.
 ▪ Готуйте гриби впродовж першої доби після збирання.
  Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді -- не менше 30 хвилин.
 ▪ Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

 

Кому не можна їсти гриби

Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

  жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
 ▪  дітям до 12 років;
  людям літнього віку.

 

Симптоми отруєння грибами 
  нудота, блювання;
  різкий біль в животі;
  діарея;
  запаморочення;
  підвищення температури тіла;
  зниження пульсу;
  задуха;
  судоми;
 ▪ відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  поява галюцинацій та марення.

  Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!

         

Перша допомога при отруєнні грибами

 Найголовніше – терміново телефонуйте «103».

 Якщо є можливість -- промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).

 До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

 Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

▪ В жодному разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» – це може бути смертельно небезпечно.

 Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти – їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

 

Відділ профілактики неінфекційних захворювань  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»