Фото без опису

 Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2000видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

  Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому  тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

 Отруйні гриби   містять небезпеку для здоров’я та життя.  Щороку в нашій країні жертвами   «тихого полювання» стають десятки людей.  У нинішньому році на Житомирщині зафіксовано один смертельний випадок від отруєння грибами – померла 57-річна жінка з Овруцької громади.

 Як не отруїтися грибами: 10 простих правил безпеки

1. Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
 2.  Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
 3. Не беріть занадто молоді чи старі гриби   їх легко переплутати з отруйними.
 4. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе отруйні речовини, зокрема важкі метали.
 5. Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддає воду і збільшує концентрацію токсинів.
 6. Не куштуйте сирі гриби.
 7. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
 8. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
 9. У випадку отруєння, у жодному разі не займайтеся самолікуванням – це небезпечно для життя!

10. Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

 Якщо все ж отруїлися грибами, правила першої допомоги наступні:

  • терміново телефонуйте до швидкої - 103;

  • прийміть сорбент;

  • промийте шлунок водою;

  • дотримуйтеся постільного режиму;

  • пийте багато води та прохолодного чаю.

 Не експериментуйте з видами грибів, які вам здаються абсолютно їстівними, бо це можуть бути навіть досить небезпечні умовно їстівні гриби!


 
 Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

ДУ «Житомирський обласний центр к

контролю та профілактики хвороб МОЗ України»