Фото без опису

Інформація про вивіз сміття по смт Любар, с. Стрижівка, с. Іванківці, с. Ст.Любар, с. Громада, с. Юрівка, с.Н. Любар

     Чистота — це чи не найголовніший атрибут затишного й комфортного населеного пункту. Що таке села, селище? Це квартири та приватні будинки. Одна спільна оселя для всіх і кожного, чистота, яка починається із сумлінного ставлення її мешканців до себе та довкілля. А також зі злагодженої роботи комунального підприємства та   селищної  ради. Адже чистота території територіальної громади — справа спільна для всіх і кожного.

                 Поводження з побутовими відходами в Україні здійснюється відповідно до державних норм і стандартів. Ці правила закріплені у законах України «Про житлово-комунальні послуги», «Про відходи» та «Про місцеве самоврядування в Україні». Механізм надання суб’єктами господарювання незалежно від форми їх власності послуг з поводження з побутовими відходами у містах, селищах і селах визначено Правилами надання послуг з поводження з побутовими відходами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 року № 1070 (зі змінами).

Безкоштовне вивезення сміття неможливе!

      Більшість вважає, що достатньо викинути сміття від приватного домогосподарства до урни на території селища чи просто виставити мішки на вулиці по маршруту руху трактора – і це все безкоштовно. Але це зовсім не так!!    Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі житлових  будинків,   земельних   ділянок,   згідно   з   вимогами законодавства,  укладають  договори  з  юридичною  особою,  яка  в установленому порядку визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів, здійснюють оплату   таких   послуг   та   забезпечують   роздільне збирання побутових відходів. На території Любарської територіальної громади, КП «Добробуд» визначене як виконавець послуги з вивезення побутових відходів. Дане підприємство має всі технічні можливості надавати комунальну послугу з вивезення побутових відходів. Заключивши договір,  КП «Добробут» готове надавати дану комунальну послугу, за відповідними тарифами:

 23.52 грн. - з 1 особи в місяць від мешканців багатоквартирних та одноквартирних будинків з наявністю усіх видів благоустрою;

24.59 грн. - з 1 особи в місяць від мешканців багатоповерхових будинків за відсутністю одного або двох видів благоустрою (каналізації);

25.44 грн. – з 1 особи в місяць від мешканців  приватного сектору.

Важливо!

       До порушень правил поводжень із твердими побутовими відходами належить  відсутність заключеного договору на послуги з вивезення побутових відходів незалежно від статусу споживача (фізична чи юридична особа).

   Згідно з п.1 ч.3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов’язується укласти договір на надання житлово-комунальних послуг. До категорії споживачів вищевказаний Закон відносить фізичних і юридичних осіб, які отримують житлово-комунальні послуги.

    Згідно з Правил благоустрою території Любарської ТГ відмова від укладання договору на вивезення відходів розглядається як факт забруднення навколишнього середовища, що тягне за собою цивільно-правову й адміністративну відповідальність згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення.

    Згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів тягне за собою накладення штрафу від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн). Тобто, відсутність договору на вивезення побутових відходів у фізичної особи, юридичної особи, підприємця є порушенням Законів «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів» та Правил благоустрою території Любарської ТГ.

     В разі неукладення договору, з 01.02.2024 року, питання щодо порушників будуть розглядатись адміністративною комісією Любарської селищної ради та прийняті відповідні рішення про стягнення, передбачені Законодавством України.

     Прохання до громадян, юридичних осіб, підприємців, які ще не уклали договір на вивезення побутових відходів, звернутися  в адмінприміщення старостинського округу с. Стрижівка вул. Центральна 34, с. Юрівка вул. Житомирська 123 або безпосередньо в КП «Добробуд» Любарської селищної ради за адресою: с.Старий Любар, вул.Перемоги, 127.