Як уникнути дефіциту йоду в організмі?
21 жовтня -- Всесвітній день йододефіциту. Його мета -- підвищити поінформованість про використання йоду та наголосити про наслідки дефіциту йоду.
Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.
Йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин. Йододефіцитний розлад виникає через нестачу йоду в раціоні. Близько 72% населення світу зазнає дефіциту йоду. У крайніх випадках дефіцит може призвести до вродженого дефіциту гормонів щитовидної залози, який історично відомий як «кретинізм».
Скільки йоду потрібно людині?
Експерти Всесвітньої організації охорони здоровся (ВООЗ) вважають безпечною дозу йоду в 1000 мікрограмів (1 міліграм) на добу. Жінкам слід приймати від 150 до 300 мікрограмів йоду на день, а чоловікам – по 150 мікрограмів. Для дітей до 6 років добова норма складає 90 мкг, для дітей віком 6-12 років – 120 мкг.
Варто враховувати, що рівень йоду в їжі нестабільний – тож досить складно підрахувати, скільки саме цієї речовини ви прийняли. Приміром, у жирній рибі менше йоду, ніж у рибі з білим м'ясом. Взимку в молоці більше йоду, ніж улітку -- тому що взимку худоба отримує корм із добавками йоду, а влітку тварини пасуться на траві.
Цифри і факти
• У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) -- через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2000 мкг йоду на добу для дорослих, і до 1000 мкг для дітей. Створити надлишок йоду в організмі досить складно -- оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% через кишківник.
• Нині у світі близько 30% населення мешкає в районах з дефіцитом йоду. Понад 1,5 мільярда людей схильні до ризику йододефіциту.
• Більшість мешканців України щодня споживає дуже мало йоду на добу -- лише 40–80 мкг. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду є найменшим. У південних та східних областях нашої країни дефіцит йоду виражений не так сильно.
• Житомирська область належить до зони частково вираженого йододефіциту.
Чим небезпечний дефіцит йоду?
-
затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей;
-
зниження розумової активності у дорослих;
-
порушення обмінних процесів;
-
загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
-
рак щитовидної залози;
-
погіршення пам’яті та слуху;
-
підвищення рівня холестерину;
-
порушення роботи кишківника;
-
випадіння волосся тощо.
Ознаки та симптоми дефіциту йоду:
• збільшення щитовидної залози (ендемічний зоб);
• втома, депресія;
• підвищена чутливість до холоду;
• сухість шкіри, витончення волосся;
• запор;
• збільшення ваги;
• набряки;
• м'язова слабкість, біль у м'язах та суглобах;
• зниження частоти серцевих скорочень.
Профілактика йододефіциту
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Тож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Також варто щоденно вживати продукти, багаті або збагачені йодом:
• морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
-
білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
-
морську капусту (ламінарію);
-
овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
-
фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
-
яйця;
-
молоко;
-
яловичину;
-
волоські горіхи.
Якщо ви підозрюєте у себе дефіцит йоду – зверніться до лікаря. Самостійно не варто приймати препарати йоду – це слід робити лише за лікарським призначенням.
Пам'ятайте -- при ранньому виявленні дефіцит йоду можна повністю усунути!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».