Повідомляємо,  що останнім часом різко погіршилась епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней на території  України, зокрема за інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області,  встановлено діагноз африканська чума відповідно до звітів про результати дослідження патологічного матеріалу Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та місті Києві - при молекулярно-генетичних дослідженнях виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней від 2 трупів домашніх свиней, які утримувались в особистих селянських господарствах  с. Хоцьки  Циблівської сільської територіальної громади Бориспільського району (звіт від 13.10.2023р. № 002249 п.м./23 ,  № 002250 п.м./) та від 2 трупів свиней, виявлених у відстійнику на території очисних споруд біля с. Морозівка Баришівської селищної територіальної громади Броварського району (від 17.10.2023 № 002260 п.м./23).                                                З МЕТОЮ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАБІЛЬНОЇ ЕПІЗООТИЧНОЇ СИТУАЦІЇ В ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ ТА НЕДОПУЩЕННЯ ЗАНЕСЕННЯ АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ НА ТЕРИТОРІЮ ОБЛАСТІ, ЖИТОМИРСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ РЕКОМЕНДУЄ ВЛАСНИКАМ, ЯКІ УТРИМУЮТЬ ПОГОЛІВ’Я СВИНЕЙ ПОСИЛИТИ ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ НЕДОПУЩЕННЯ АЧС.

Разом з тим хочемо нагадати!

Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС)?

АЧС - небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю.

Вірус дуже стійкий і довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед свинопоголів’я.

Наразі безпека щодо АЧС кожного господарства, в якому утримуються свині, залежить не тільки від фахівців ветеринарної медицини, а й від самих власників свиней.

АЧС не становить небезпеки для людей, на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині; основний шлях передачі збудника – безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилася виділеннями хворої тварини і мала контакт зі здоровою, а також предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби і корми, в тому числі й харчові відходи.

Щоб запобігти занесенню збудника АЧС в господарство нагадуємо про необхідність безумовного дотримання наступних правил утримання свиней:

Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати їх вигул та контакти з іншими тваринами;

Регулярно здійснювати обробку тварин проти комах і кліщів;

Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

При вході в приміщення де утримуються свині обладнати дезкилимки;

Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;

Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;

Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

Утриматися від утримання свиней в приватному господарстві, якщо господар мисливець, або з якихось причин має постійний контакт з дикою фауною;

Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;

Ретельно і комплексно боротися з гризунами;

Проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин у державних установах ветеринарної медицини;

Надавати свиней для щеплення ветеринарною службою проти класичної чуми свиней (проводиться безкоштовно). Будь-які ознаки захворювання чи загибелі свиней, слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста (за місцем проживання). Підтвердження або виключення діагнозу на АЧС завжди потребує проведення лабораторних досліджень. Зразки біологічного матеріалу має відбирати лише кваліфікований фахівець. Лікування тварин або будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації сприятимуть лише поширенню інфекції.

 

 

Житомирське районне управління Головного

управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

 

upr-dpss-lubar@ukr.net

(041-47) 2-30-33.