Фото без описуПатронатні сім’ї - одна із альтернативних форм виховання дитини, яка залишилася без батьківського піклування.

 

Про те, що притулки та інтернати – не найкраще місце для виховання дітей, говорять давно. Та поки що, крім прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, альтернатив у дитини, яка опинилася без батьківської опіки не було. Проте в Україні вирішили запровадити таке новаторство, як патронатна родина.

 

Метою патронату над дитиною є: забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

 

Строк перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців і встановлюється органом опіки та піклування за результатами оцінки рівня безпеки або оцінки потреб дитини та її сім’ї. Коли сім’я вийшла з проблемної ситуації, тоді дитина повертається у родину. Якщо не вдається дійти позитивного результату, то далі йдеться про надання дитині статусу та подальшого влаштування її під опіку, піклування, у прийомні родини, усиновлення.

 

Хто може стати кандидатом у патронатні батьки?.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини та відповідні житлові умови. Патронатні батьки мають пройти співбесіду та відповідне навчання з фахівцями.

 

Патронатна родина отримує зарплату та на кожну дитину виплачується соціальна допомога, яка використовується патронатним вихователем у повному обсязі для забезпечення повноцінного харчування, виховання, навчання та розвитку дитини.

Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються і виплачуються з дня влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя до дня її вибуття з такої сім’ї та поновлюються у разі наступного влаштуванні дитини в сім’ю патронатного вихователя.

Обов’язковою умовою має бути те, що один з патронатних батьків має бути безробітним, бо основним місцем роботи стає опіка над дитиною, відповідно йому чи їй нараховуватиметься стаж.

 

Всім небайдужим, хто зацікавився, просимо звертатися до Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Любарської селищної ради за адресою: с. Старий Любар, вул. Медична, 5 або за тел. (04147) 2-37-14.