Фото без опису

 

 Цьогоріч   увесь світ відзначає 207 річницю Дня народження Тараса Шевченка(9 березня 1814 р.) та 160 річницю від дня смерті (10 березня 1861 р).

 Тарас Шевченко. Його ім’я стало символом України. Його називають провісником  нового життя, народним пророком, титаном духу, який уболівав за долю рідного народу, тому й залишив нащадкам духовний заповіт, що передається із покоління в покоління, від роду до роду. Духовну велич і красу українського слова він підніс на найвищу височінь. Тарас Шевченко був, є і навіки залишиться однією з головних особистостей у становленні нашої держави.

  • Український поет – автор кількох поетичних збірок, поем, драми «Назар Стодоля»російськомовних повістей. Ідейний натхненник Києво-Мефодіївського товариства;
  • Художник – випускник Петербурзької академії мистецтв, автор чималої кількості олійних полотен, в тому числі портретів та автопортретів, акварелейрисунків;
  • Офортист – академік гравюри, один із перших в тогочасній Російській імперії, автор багатьох офортів на класичні та власні сюжети;
  • Громадський діяч, просвітитель – своїм коштом склав та видав «Буквар» для недільних шкіл, планував видати також граматику, арифметику, географію. Брав участь у підготовці першого номеру журналу «Основа». Популяризатор класичного мистецтва серед простого люду;
  • Основоположник нової української літератури - втілив у поетичній формі норми народнорозмовної мови, котрі стали основою для створення української літературної мови.

 Прожив  47 років і один день. Над домовиною Шевченка в Академії мистецтв виголошено промови українською, російською та польською мовами. Поховали поета спочатку на Смоленському кладовищі в Петербурзі. 26 квітня 1861 року домовину із тілом поета поїздом повезли до Москви. На Україну труну везли кіньми. До Києва прах Шевченка привезли 6 травня увечері, а наступного дня його перенесли на пароплав "Кременчуг". 8 травня пароплав прибув до Канева, й тут, на Чернечій (тепер Тарасова) горі, поета поховали. Над ним насипали високу могилу, вона стала священним місцем для українського та інших народів світу.

 

Фото без опису

 

 Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. Діаметр кратера Т. Г. Шевченко – 137 кілометрів.

 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість — 1256, розташовані на території України, майже півтори сотні розмістились у 35 країнах. В Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка. 

 

 

Фото без опису