Фото без опису

Останні новини щодо:

  • протиепідемічних та карантинних обмежень, а також заходів, спрямованих на протидію пандемії;
  • останніх змін в політиці та законодавстві, у тому числі важливих для громад законопроектів, які знаходяться на стадії обговорення;
  • програм підтримки, актуальних і корисних матеріалів, та цікавих джерел для розвитку.

 

Актуальні питання охорони здоров'я та безпеки, пов'язані з COVID-19

8 травня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 30 квітня № 448 «Про внесення змін до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року». Нею передбачено подання до Національної служби здоров’я України переліку закладів охорони здоров’я, визначених тимчасовими для надання медичної допомоги виключно тим пацієнтам, щодо яких існує підозра чи котрим підтверджено гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, котрі розташовані на відповідній адміністративно-територіальній одиниці.

Представники ГО «Батьки за вакцинацію» за підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України та міжнародних партнерів розробили збірник відповідей на найпоширеніші запитання про вакцинацію від COVID-19.

 

Останні зміни у політиці та законодавстві

9 травня набув чинності Закон України № 1401-IX від 15 квітня «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною». Ним, зокрема, наступним працівникам надано право на отримання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів): чоловіку, дружина якого народила дитину; батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки; бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком). Окрім того, відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги тепер зможе отримувати батько новонародженої дитини.

14 травня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 12 травня № 454 «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально[1]економічного розвитку окремих територій». Цією постановою, зокрема, комунальні установи вилучені з-поміж можливих отримувачів такої субвенції.

30 квітня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 28 квітня № 441 «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів». Нею змінено вимоги до закладів загальної середньої освіти, на реалізацію проектів у яких тепер може спрямовуватися названа субвенція.

28 квітня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 3 березня № 407 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. № 835 і від 30 листопада 2016 р. № 867». Нею, зокрема, внесено зміни до «Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних», а також перелік самих наборів даних, які підлягають оприлюдненню органами місцевого самоврядування у формі відкритих даних.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 травня № 425-р «Про розподіл у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України» здійснено розподіл 26.153,2 тис. грн. субвенції з Державного бюджету України. Зазначена субвенція розподілена окремим громадам Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Івано-Франківської, Луганської, Миколаївської, Полтавської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 квітня № 388-р затверджено розроблену Міністерством розвитку громад та територій України «Концепцію Загальнодержавної цільової соціальної програми «Питна вода України» на 2022-2026 роки». У ній, зокрема, запропоновано кілька варіантів вирішення проблеми забезпечення населення України в достатній кількості якісною питною водою та послугами з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

13 травня Державна регуляторна служба України (далі – ДРС) підготувала методичні рекомендації щодо здійснення органами місцевого самоврядування своїх повноважень під час реалізації державної політики з питань дозвільної системи у сфері господарської діяльності. Ці методичні рекомендації роз’яснюють алгоритм розробки проектів регуляторних актів органів місцевого самоврядування, якими затверджуються порядок видачі дозволів на розміщення зовнішньої реклами, порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності та правила благоустрою територій населених пунктів.

11 травня ДРС України підготувала «дорожню карту» для органів місцевого самоврядування – методичні рекомендації щодо перегляду ними власних регуляторних актів задля приведення їх у відповідність до вимог чинного законодавства.

7 травня ДРС України оприлюднила «Методичні роз’яснення щодо виконання органами місцевого самоврядування статті 34 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Вказаними роз’ясненнями Державна регуляторна служба України пояснює, який вплив має відповідна постійна комісія місцевої ради на вивчення та надання висновків про відповідність проекту регуляторного акта вимогам названого Закону України.

 

Проєкти, конкурси, заходи підтримки

Розпочато реалізацію Програми з розвитку бізнес-ідей «Акселератор соціального підприємництва 2.0» з метою допомогти інклюзивним соціальним проектам стати фінансово стійкими та сприяти утворенню соціальних підприємств, які допомагатимуть вирішувати проблеми людей з обмеженими фізичними можливостями та інших соціально вразливих категорій населення. Учасниками програми стануть 20 проєктів, відібраних за підсумками конкурсного відбору. Дедлайн подання заявки – 31 травня. Більше інформації – за цим посиланням.

Центр Східно-Європейських студій (Вільнюс), Національна спілка журналістів України та Литовська спілка журналістів запрошують українських журналістів і журналісток місцевих медіа до участі в проекті «Стимул для незалежної журналістики в регіонах України». 10 відібраних учасників та учасниць візьмуть участь у циклі навчальних тренінгів від українських та литовських медіа[1]тренерів й отримають фінансову і менторську підтримку для створення розслідувальних та аналітичних матеріалів. Максимальний розмір фінансування для створення матеріалу (матеріалів) – 2500 євро на одного учасника. Кінцевий термін подання заявки – 10 червня. Більше інформації – за цим посиланням.

 

Джерело:  «U-LEAD з Європою»