Через масовані обстріли критичної інфраструктури в Україні введено екстренні аварійні відключення електроенергії. 

Відключення електроенергії також стосується і торгових мережах, де реалізуються харчові продукти. Основні види харчових продуктів тваринного походження (рибні, м’ясні та молочні продукти), овочі та фрукти мають зберігатись при відповідних температурних режимах в холодильних вітринах, холодильних та морозильних камерах.

Часте відключення електроенергії може призвести до поломки вказаного холодильного обладнання, що в свою чергу сприятиме розмороженню та зіпсуванню харчових продуктів.

  Звертаємось до операторів ринку з метою максимально забезпечити належні умови, зокрема дотримання температурного режиму під час зберігання харчових продуктів. Важливо, щоб знеструмлення не застало Ваш заклад зненацька. Рекомендуємо заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії, по можливості придбати бензинові або дизельні генератори, павербанки, портативні електростанції тощо.  

Рекомендуємо також відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів  (система НАССР) розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником.

Купівля небезпечних та неякісних харчових продуктів може призвести до виникнення гострих харчових отруєнь, тому Любарське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області рекомендує споживачам пильно вивчати продукти харчування, які купуєте, особливу увагу звертати на дату виготовлення, терміни їх придатності, цілісність упаковки, наявність пошкоджень (деформовані банки, пом’яті упаковки, завітрені з неприємним запахом продукти), а також велика кількість льоду на замороженому харчовому продукті, наявність рідини в упаковці, яка непритаманна певному виду харчового продукту та ін.

При купівлі харчових продуктів у магазинах надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника (молоко тривалого зберігання в тетрапаках, сирокопчені ковбаси тощо).

Підготуйте запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо).

Також інформуємо, що придбання харчових продуктів в місцях несанкціонованої торгівлі може нести загрозу здоров’ю та спричинити непередбачувані наслідки для життя.

Крім того, наголошуємо не забувати отримувати розрахунковий документ, який дає гарантію захисту у разі придбання неякісних харчових продуктів!

Сподіваємося, ці поради допоможуть Вам зорієнтуватись, як обирати продукти правильно і з користю для здоров’я.