Фото без опису

Українці, які брали безпосередню участь у заходах з оборони нашої Батьківщини, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації після 24 лютого можуть отримати статус учасника бойових дій відповідно до нових змін від 21.10.2022 №1193 Постанови Кабінетів Міністрів України (залі – КМУ) №413 «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення». Постанова передбачає визначення основних питань щодо присвоєння статусу учасника бойових дій військовослужбовцям та бійцям Сил територіальної оборони.

Відповідно до постанови, військовослужбовець, який має на меті оформити відповідний статус, має звернутися із заявою до комісії, створеної за ініціативи міністерства, центрального органу виконавчої влади або ж іншим державним органом влади, яким підпорядковувалися військові частини чи підрозділи, установи та заклади, де військовослужбовець здійснював свої обов’язки. Така заява може бути подана за особистим зверненням військовослужбовця, чи його законного представника, або за ініціативи командира (начальника) військових частин (органів, підрозділів) шляхом особистого звернення або ж відправлення документів поштою (рекомендованим листом). Слід звернути увагу, що відповідно до постанови строк таких звернень не може перевищувати 30 днів після завершення особою виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

Заява також має супроводжуватися мінімум одним із документів, що підтверджують участь у бойових діях та довідкою про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони (за формою відповідно до додатку Постанови КМУ №413).

Згідно з текстом постанови, підтверджуючими документами в участі бойових дій можуть бути витяги або ж копії з бойових донесень, журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки), вахтових журналів, польотних листів, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

Що стосується особливостей присвоєння статусу учасників бойових дій для добровольчих територіальних громад, то, відповідно до Закону України №2121-ІХ від 15.03.2022, такі особи хоч і мають право на оформлення відповідного статусу, але постанова не передбачає порядок його оформлення для осіб добровольчого формування громадської оборони. Тобто, статус учасника бойових дій може бути наданий лише особам, які вступили до Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Служби безпеки України та інших формувань, які брали безпосередню участь а антитерористичній операції, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації.

Також постанова не встановлює вимоги щодо фактичної кількості днів перебування в районах проведення бойових дій для осіб, що претендують на отримання статусу учасника бойових дій після 24.02.2022. Так, у Постанові №1193 зазначено: «Статус учасника бойових дій надається особам, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, за умови виконання ними особисто або у складі військової частити (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань, проведення розвідувальних заходів, зокрема, які отримали поранення, контузії, каліцтва».

За більш детальною інформацію звертайтесь до Любарського бюро правової допомоги: смт. Любар, вул. Незалежності, 39 (ліве крило, 4-ий поверх) або за тел. (098)279-47-64 або 0-800-213-103 (безкоштовно).