На території Любарської громади відмічається загострення епідемічної ситуації, спричиненої реєстрацією випадків вітряної віспи.

 Це гостра інфекційна хвороба викликана вірусом, передається повітряно-крапельним шляхом. З потоком повітря збудник здатний переноситись на відносно великі відстані. Сприйнятливість до нього досить висока, індекс контагіозності становить 70-85%.

Понад 90 відсотків захворілих становлять діти до 10-річного віку. Пік інфікування спостерігається у віковій категорії від 5 до 10 років. Однак захворіти можуть особи різного віку, в тому числі новонароджені та доросле населення.

  Прихований період триває до 21 дня, частіше 14-17 днів. Починається хвороба, переважно, гостро з підвищення температури до 38 градусів і вище та появи висипу. Натомість не зовсім характерна симптоматика (мало виражене нездужання, кволість, незначне підвищення температури, катаральні прояви, тощо ) вже можуть бути ранніми проявами інфекції. Наявність контакту з хворим на вітряну віспу є першочерговою причиною для звернень до сімейних лікарів з метою уточнення діагнозу. 

  Хвора людина є найбільш заразною з кінця прихованого періоду і протягом перших 7-ми днів захворювання (особливо під час висипу).

  Михайлівка, Горопаї, Кутище, Липне, Стрижівка - населені пункти в яких, на сьогодні офіційно зареєстровані випадки поширення інфекції. 

  Стрижівський і Липненський ліцеї та Веселківська філія останнього - заклади загальної середньої освіти, в яких вже є випадки вітряної віспи. Також у зоні ризику знаходяться окремі заклади дошкільної освіти, вихованці з яких є контактними особами по домашніх осередках.

  Своєчасне виявлення та ізоляція дітей у разі хвороби чи підозри на неї - це першочерговий профілактичний захід, що попереджає розповсюдження інфекції . Рекомендовано також роз’єднання дошкільнят дитячих садочків починаючи з 11 по 21 день з конкретно уточненої дати останнього контакту з хворим. Часте і вологе прибирання в приміщеннях, медичне спостереження за колом осіб, визначених контактними протягом 21-денного терміну - доступні та дієві заходи, спрямовані на локалізацію осередків інфекції та недопущення її розповсюдження.

  Госпіталізації підлягають хворі, в яких у побуті відсутні умови для ізоляції та пацієнти з ускладненим перебігом.

  Вакцинація проти вітряної віспи є необов’язковою, а тому не внесена в Календар профілактичних щеплень. У разі виникнення несприятливої епідемічної ситуації можливе проведення активної імунопрофілактики дітям віком від 9 місяців і до 12 років за рахунок власних коштів. Орієнтовна вартість вакцини понад 3 тисячі грн. Для отримання консультацій по суті варто звертатись до сімейних лікарів-педіатрів.

  

  Любарське відділення ДУ «Житомирський центр контролю та профілактики хвороб»