Фото без опису

Показати хвороби у їх стосунках із нашим здоров’ям - мета сьогоднішньої публікації. І це означає, що слід пошукати де порушується правильна поведінка, яка мала б захистити людину, адже від способу життя, саме наполовину залежить наш безцінний дар - здоров’я.

 Паління тютюну - надзвичайно поширена шкідлива звичка. Нині у світі близько 1,5 млрд людей захоплюються цигарками. Чи не третину з них складають курці, які мешкають у країнах Євросоюзу.

 Поширеність паління серед українських чоловіків є найвищою у Європейському регіоні. З поміж наших жінок цей показник також стрімко зростає.

 За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я паління посідає друге місце в списку причин, які викликають передчасну смертність людей (понад 8 млн., з них 1,2 млн. то так звані «пасивні курці», що лише перебувають у задимлених тютюном приміщеннях). 

 Варто наголосити, що в Україні лише від недуг, спричинених тютюном, щороку помирає близько 130 тисяч людей.

 Саме куріння підвищує ризик захворіти на туберкульоз.

Рак легень, шлунку, стравоходу, горла, хвороби серця, печінки, кісток, суглобів, шкіри, проблеми з зором, сечовивідними шляхами, органами жіночої статевої сфери, бронхіальна астма, різні алергічні стани – це далеко неповний перелік захворювань, складовими чинниками виникнення яких є саме тютюнопаління. 

 Токсичні сполуки цигаркового диму нікуди не зникають. Осідаючи на одяг, меблі, стіни, спричиняють згубний вплив на здоров’я людей.

 Безпечного рівня куріння не існує. Навіть ті, хто димлять мало і не затягуючись, мають серйозні ризики для здоров’я.

 У людей, які не палять, але піддаються пасивному курінню вдома чи на роботі, збільшується на 20-30 відсотків ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту.

 Пасивне куріння у дорослих провокує рак легень, інсульт, ішемічну хворобу серця.

 Малюки, які знаходяться у накуреному приміщенні мають підвищений ризик розвитку синдрому раптової дитячої смерті, захворювань середнього вуха, уповільненого росту легень, астми з ускладненим перебігом, гострих респіраторних інфекцій.

 Тютюновий дим містить у собі понад сім тисяч хімічних елементів. Щонайменше 250 з них визнано токсичними, а близько 70 - викликають онкологічні захворювання.

 Зараз прослідковується небезпечна тенденція до збільшення кількості охочих палити з поміж молодого покоління, в тому числі й серед дівчат. За даними досліджень саме в 10-11 років більшість українських дітей роблять першу затяжку. Відзначається також, що 50 відсотків підлітків вже мають досвід куріння, а кожний п’ятий з них (19,6%) має сформовану звичку щоденного куріння сигарет.

 4,9% дитячого тринадцяти/п’ятнадцяти річного покоління є теперішніми споживачами тютюнових виробів. Близько 40 відсотків українців 18-69 віку - це вже активні курці.

 Вживання тютюнових виробів несе у собі згубний вплив не лише на фізичне, але й на психічне здоров’я. Нікотин викликає залежність. Відмовитись від куріння без професійної допомоги вдається далеко не кожному.

 Безпечного куріння не існує. Вагітні жінки, які курять, шкодять не тільки власному, але й здоров’ю майбутньої дитини.

 Разом з тим при відмові від цигарок:

  • протягом наступних п’яти років шанси захворіти на рак ротової порожнини, горла, стравоходу та сечового міхура зменшуються вдвічі;

  • через 10 років - ризик померти від раку легень зменшується наполовину.

  • крім того, в цілому, істотно обмежуються ризики серцево-судинних проблем, остеопорозу, хронічних захворювань легень.

Отож, цигарка чи турбота про здоров’я власне або оточуючих - вибирати кожному.

Але, варто пам’ятати, що у державі реалізується політика контролю над тютюном.

 Громадські організації, територіальні громади, уповноважені державні структури, врешті кожний з нас має відстоювати право на бездимне середовище, адже смерть порою ховається саме безпосередньо у мундштуку.

 

                                   Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»