Фото без опису

 Для збереження необхідної якості підземних водних джерел в місцях спорудження свердловин облаштовуються зони санітарної охорони джерел водопостачання. Проводиться комплекс заходів, які запобігають забрудненню і погіршення бактеріологічного і хімічного складу води, а також порушення якісного водопостачання в цілому.

        Чинним законодавством встановлено, що охоронні заходи підземних водних резервів проводять відповідні організації та підприємства, результати діяльності яких можуть практично вплинути на якість води, що відбирається.       Комплекс захисних заходів спрямований на запобігання засмічення, забруднення, виснаження водних ресурсів, а також на поліпшення їх стану.

                 

        Сувора зона санітарної охорони джерел призначається для попередження випадкових або спланованих забруднень водних ресурсів, що знаходяться в водонапірних спорудах безпосередньо. Розрахунок зони санітарної охорони суворого режиму для добре захищених водних горизонтів становить мінімум 30 метрів.

         В рамках межі зони санітарної охорони суворого режиму заборонені будь-які види будівельних робіт, використання будь-яких отрут і хімікатів, мінеральних та органічних добрив, вигул худоби і поселення людей. 

        За результатами чергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Любарської територіальної громади протокол №10 від 25.10.2023 року , комісія рекомендує:

         1.Старостам старостинських округів Любарської селищної ради, керівникам підприємств( комунальні, обслуговуючі кооперативи) з надання комунальних послуг з централізованого водопостачання :

         1.1. Запровадити особливий санітарно-епідеміологічний режим в зоні санітарної охорони 30 метрів з метою запобігання погіршенню якості води джерел централізованого господарсько-питного водопостачання;

         1.2. При будівництві нових свердловин врахувати та  організувати (установлення) зони санітарної охорони  джерел водопостачання.

                                                                                                Термін: постійно

         2.Повідомити через сайт Любарської селищної ради користувачів земельних ділянок, які знаходяться в зоні санітарної охорони, про заборону внесення будь яких добрив.

                                                                                   Термін: до 24.11.2023

        3. Забезпечити виконання суб’єктами господарювання  рекомендацій, щодо усунення встановлених порушень, поданих за результатами комісійних обстежень.

                                                                                             Термін: невідкладно