Фото без опису

Сезон літо-осіннього домашнього плодоовочевого консервування добіг до завершення. Але на часі пора, коли дбайливі та заощадливі господині використовують можливість заготовити на майбутнє м’ясні, грибні, рибні консерви, виготовлені в побутових умовах. Ідея можливо і добра, але досить ризикована. Адже це саме той асортиментний перелік, що складає найбільшу загрозу здоров’ю.

На веб-сайті Центру громадського здоров’я МОЗ повідомляється про реєстрацію  в Україні 57 випадків ботулізму. В числі потерпілих і четверо дітей різних вікових груп. 

На Житомирщині за 10 місяців року такий діагноз підтверджено у 9 дорослих. На жаль, ця проблема не обминає і наш регіон.

БОТУЛІЗМ – смертельно небезпечне харчове отруєння. Збудник роками знаходиться у землі, зберігаючи свою життєздатність. Надійна захисна оболонка спор ботулізму добре витримує, як високі, так і низькі температури. Потрапляючи з сировиною в герметично закупорену ємкість, при відсутності кисню, мікроорганізм починає швидко розмножуватись, виділяючи  ботулотоксин, що вважається у сотні разів сильнішим отрути гримучої змії. У банках отрута може розміщуватись окремими «гніздами», тому є чимало випадків, коли на лікарняне ліжко потрапляють лише одиниці з числа тих, хто разом смакували їжею.

До того ж консервація з ботулотоксином переважно, як візуально, так і за смаковими якостями, не викликає підозри. Бомбаж - (випуклість кришки, що не піддається корекції) є прямою ознакою небезпеки. 

Найхарактерніша симптоматика хвороби: негаразди зі сторони шлунково-кишкового тракту, не завжди, але буває підвищення температури, закрепи, слабкість нічим не мотивована, можуть нагадати про себе вже в перші 24 години після вживання небезпечного асортименту або розвиватись протягом наступних семи днів. Але, чим менший такий «прихований період», тим трагічнішими бувають наслідки.

З часом появляються ознаки уражень нервової системи: порушення гостроти зору, відчуття в очах «двоїння», «туману», «сітки», сухість у ротовій порожнині, зміна голосу, порушення мови, дискомфорт або навіть неможливість проковтнути їжу.

Термінове звернення за кваліфікованою медичною допомогою, своєчасно розпочате симптоматичне лікування, а при потребі й реанімаційні заходи та введення спеціальної протиботулінічної сироватки, що завозиться в Україну по імпорту - вселяють надію на одужання.

Хворий не складає небезпеки для оточуючих. Після перенесеного захворювання імунітет не розвивається. Випадок, коли людина, з підтвердженими діагнозами ботулізму, потрапляла в лікарню двічі, мав у минулому місце і на Любарщині.

Варто застерегти, що методи консервування в домашніх умовах є досить недосконалими. Тільки стерилізація ідеально підготовленої сировини в автоклавах, з дотриманням рекомендованих технологічною інструкцією температурних режимів,  в деякій мірі, можуть частково слугувати впевненістю щодо безпеки вже готового продукту. Термічна обробка консерви вже безпосередньо перед вживанням - це також додаткова складова уникнення загрози.

 

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»