Фото без опису

З приходом  зими люди відчувають різке послаблення імунітету, занепад сил, апатію та втому. Відтак, доводиться перебудовуватися і звикати до нових погодних умов і сонячної активності. Як адаптуватися та максимально покращити своє самопочуття восени – розповідаємо далі

Одним з ефективних способів зміцнити імунітет є правильне харчування, оскільки воно безпосередньо впливає на здатність організму боротися з хвороботворними мікроорганізмами. Саме тому важливо дотримуватися моделі збалансованого харчування.

Варто зауважити, що для людського організму важливі та потрібні практично всі продукти. Головне – це дотримання балансу білків, жирів і вуглеводів.

Більшість поживних речовин можна знайти у звичайних продуктах. Так, варто вживати вуглеводи, у складі яких містяться вітаміни, мінерали, клітковина, антиоксиданти й фітонутрієнти. Це можуть бути свіжі або заморожені овочі, фрукти й злаки. Зокрема коричневий рис, цільнозернові макарони, цільнозерновий хліб, кукурудзяні коржики тощо.

Водночас насичених жирів у раціоні зазвичай досить багато. Наприклад, жир з м'яса, яєць, птиці та молочних продуктів. Але дуже важливо систематично додавати до харчування жирну рибу холодних морів , водорості, а з рослинних олій спробувати лляну або додавати насіння льону в їжу.

Окремо варто відзначити споживання білків. Вони є найважливішим будівельним матеріалом для організму. При цьому, вони не накопичуються в тілі й не утворюються з інших харчових речовин. Отже, в раціоні має бути тваринний білок (сир, яйця, консервований тунець, лосось, морепродукти, м'ясо птиці тощо) і рослинний білок (боби, горох, сочевиця,  тощо).

Доведено, що недосип різко знижує опірність імунної системи. Варто лягати спати й вставати в один і той же час, навіть у вихідні дні. Це допомагає вибудувати комфортний режим для того, щоб висипатися кожен день, а не компенсувати нестачу сну тоді, коли вийде. Також важливою умовою збереження гарного самопочуття є фізична активність: прогулянки на свіжому повітрі чи заняття фізкультурою у добре провітрюваному приміщенні.

Імунітет – складна система і на її функціонування впливає маса факторів. Тому, якщо вона і так працює злагоджено, ще більше підвищити її активність неможливо. Але при дефіциті ряду мікроелементів і вітамінів імунітет слабшає.

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»