Фото без опису

Повір’я, яке було започаткованим у Південній Азії чи не чотири тисячі років тому, гласить, «що часник запалює серця героїв, коли вони холонуть». А медичні знаменитості ще тих часів оцінили часник, «як царя з поміж приправ, що взяв «гору» за своїми лікувальними властивостями».

 Часник – це оберіг або хранитель від різного лиха. «Намистами» із зубків часнику наші мудрі прапрабабусі прикрашали хворі місця своїх дітей та внуків, натирали «кашкою» на ніч підошви ніг та добре їх утепляли. Щоб здолати недугу, біля ліжечка дитини радили класти надрізаний зубок часнику, щоб фітонциди охороняли повітряний простір над малюком. У магічну силу часнику вірили і наші українці, поклавши під ліжко або залишаючи на столі його половинку. На вітчизняному харчовому столі він давно став невід’ємною складовою.

Сучасна медицина також радить часник для споживання, адже він підвищує опірність організму до простудних та заразних захворювань, збуджує апетит, розширює кровоносні судини, має потогінні, сечогінні й антисептичні властивості. Саме городній часник є найбільше визнаним, як офіційною, так і народною медициною .

 Фітонциди часнику, навіть у пропорції 1:250000 здатні швидко вбивати віруси, бактерії і мікроби.

 Варто пожувати протягом декількох хвилин один зубок часнику, щоб навести повний порядок у ротовій порожнині та захистити її від шкідливої мікрофлори.

Також застосовують його для профілактики захворювань органів дихання: грипу, ангіни, кашлюку, запалень бронхів та легень.

До прикладу, болгари від застуди, як швидку допомогу, рекомендують: часник подрібнити, змішати з медом і щогодини вживати по одній чайній ложці.

Вчені все більше схиляються до думки про те, що від раку любої локалізації, часник варто вважати диво дієвими ліками. Згідно даних науковців, часник має в собі 15 антиоксидантів, різних протиракових речовин та антиокислювачів. Цинк, залізо, калій, натрій, кальцій, магній, йод, вітаміни групи С, Д, В – це складники, що забезпечують здоров’я кісткових, нервових клітин крові та живлення мозку, уповільнюючи його старіння. Саме цей сечогінний овоч сприяє виведенню зайвої рідини з людського організму та інших шлаків. Як наслідок, набряки та сечокам’яна хвороба попереджаються.

В епідемічному сезоні, що вже стартував, великими ворогами для здоров’я є простудні захворювання та грип. Оскільки часник рахується потужним антибіотиком, то вживання його саме на часі й принесе велику користь організму. Часникова олія готується дуже просто: до розтертих 5-6 зубців часнику додається трішки солі та 100 г якісного вершкового масла. Маса змішується до однорідності та вживається, як бутерброд, для намащування, на хліб, печену картоплю, тощо.

Часник активізує імуннозахисну систему, позитивно впливає на скорочення серця й серцевий ритм, вважається помічним при гіпертонії, допомагаючи розчиняти в судинах холестеринові відкладення та виводити їх з організму.

Практично, за тривалий час служіння людям, часник довів, що є вірним помічником для нашого здоров’я. Пам’ятайте про це та будьте здорові!

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»