Фото без опису

За статистикою в Україні новоутворення онкологічного походження займають другу сходинку в структурі як загальної захворюваності, так і смертності.

Серед осіб чоловічої статі найчастіше регіструються випадки раку органів дихання: легень та бронхів, у жінок - молочної залози.

«Сіра смерть», «блакитний дим», «тютюнова чума» - це яскраві назви, якими ще називають т ю т ю н, що рахується основним фактором ураження злоякісними клітинами органів бронхолегеневої системи.

З середини 14 століття мексиканські індійці першими почали використовувати цю рослину для відлякування «злих духів». В Європі про тютюн дізналися після відкриття Америки Колумбом.

Спочатку вважалось, що «нюхальний тютюн» є чи не панацеєю від багатьох недугів, а тому почали використовувати його для паління.

 Але, як доведено чисельними дослідженнями, тютюнове листя це складна хімічна речовина з вмістом нікотину від 6% до 10% (в залежності від сорту). Він представляє собою олієподібну рідину, що буріє та розкладається на повітрі. За своїми отруйними властивостями нікотин прирівнюється до дії синильної кислоти, однієї з найсильніших отрут.

За хімічним складом тютюновий дим - це сполука окремих токсичних елементів, радіоактивних речовин та канцерогенів. Деякі складники при згорянні утворюють суміш, яку називають дьогтем. Саме він фарбує фільтри сигарет, накопичується у мундштуках та осідає в дихальних шляхах. Коричневий колір пальців затятих курців є прямим свідченням дії цієї сполуки.

При ретельному вивченні впливу тютюну на здоров’я було встановлено:

  • 1-2 краплі нікотину миттєво вбивали собаку;

  • а лише одна розведена водою крапля цієї отрути і піднесена до дзьоба голуба, викликала його смерть за 2-3 хвилини;

  • було розраховано, що при спалюванні 20 сигарет масою 0,5 г, до організму людини надходить до 0,1 г нікотину. За рік затятий курець споживає 4-6 кг тютюну, з одного кілограма якого, при згорянні, утворюється близько 50 грам дьогтю;

  • до крові нікотин потрапляє за 10 секунд і різними шляхами (рот, очі, шлунок, дихальні слизові оболонки) та миттєво розноситься по всьому організму;

  • посилене серцебиття, підвищення кров’яного тиску, збільшення частоти дихання – це ознаки реакції організму на стрес, спричинений цигарковим димом, а з ним і тимчасове відчуття «кайфу», яке швидко минає і знову виникає бажання викурити чергову «закрутку»;

  •  руйнується нікотин частково печінкою, виводиться легенями, нирками, потом та слинними залозами;

  • хронічне отруєння організму відбувається поступово. Щоденне надходження все нових і нових порцій цієї отрути нікому здоров’я не додає. Випалювання однієї цигарки скорочує життя щонайменше на 15 хвилин;

  • за підрахунками дослідників, ті хто палять, живуть на 10 – 12 років менше, в порівняні з іншими людьми. Особливо небезпечне паління натщесерце та з одночасним вживанням алкоголю.

Пристрасть до тютюну – звичка згубна, не менш сильна, аніж вживання наркотиків.

Саме серед затятих курців спостерігаються ураження всіх органів та систем організму і частіше регіструються випадки злоякісних новоутворень.

Що вибирати «сіру смерть» чи здоров’я, кожний визначається самостійно, але у цьому випадку, доречно, нагадати народну мудрість про те, що «медицина в змозі ефективніше допомагати лише тому, хто сам про себе вміє дбати». 

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»