Фото без опису

Національна служба здоров’я України інформує про те, як ветерану отримати безоплатну медичну допомогу за Програмою медичних гарантій.

При лікуванні у стаціонарі та для амбулаторного лікування ветеран може розраховувати на безоплатні ліки. Є чотири шляхи забезпечення пацієнтів медикаментами.

1. Програма “Доступні ліки”. Це державна програма, яка полегшує доступ до ліків людям із хронічними захворюваннями. За цією програмою пацієнти, які потребують постійного прийому певних ліків, можуть одержати їх безоплатно або з частковою доплатою. Для отримання “Доступних ліків” потрібен електронний рецепт від сімейного або лікуючого лікаря. Забрати медикаменти можна в аптеці, яка має договір із НСЗУ.

На сьогодні у програмі понад 500 найменувань ліків та медвиробів при таких захворюваннях:

✔️серцево-судинні (в т.ч. для профілактики інсультів та інфарктів);

✔️діабет І і ІІ типу, нецукровий діабет;

✔️хронічні обструктивні захворювання легень, бронхіальна астма;

✔️розлади психіки та поведінки, епілепсія;

✔️хвороба Паркінсона.

А також:

✔️знеболювальні для паліативних хворих;

✔️імуносупресанти;

✔️тест-смужки для вимірювання рівня цукру.

Перелік ліків – https://cutt.ly/vwVm9sf3.

Список медвиробів – https://cutt.ly/wwVm3MSn.

2. Ліки з Національного переліку основних лікарських засобів. Цими препаратами пацієнти забезпечуються безоплатно під час стаціонарного й амбулаторного лікування. Сюди входять ліки при серцевій недостатності, туберкульозі, гепатитах, Паркінсона, інсуліни, протисудомні, гормони тощо: https://cutt.ly/ewVm7wbP.

Медзаклади зобов’язані закуповувати дані ліки самостійно та покривати ними потреби пацієнтів на 100%. Перевірити наявність ліків можна на інформаційних стендах лікарень або на сайтах місцевих органів влади.

3. Централізовані державні закупівлі. Щороку Міністерство охорони здоров’я закуповує необхідні пацієнтам ліки та постачає до медзакладів для стаціонарного й амбулаторного лікування українців. Зокрема, це препарати проти онкології, серцево-судинних захворювань, ДЦП, розсіяного склерозу та багато інших. Загалом 24 напрямки, який можна подивитися за посиланням: https://cutt.ly/IwVmNnEk. Перевірити наявність ліків у лікарні зручно за допомогою сервісу “Є ліки”: https://eliky.in.ua/.

4. Місцеві програми забезпечення ліками. Майже в кожній громаді є спеціальні соціальні програми, які забезпечують місцевих мешканців безоплатними ліками. Найчастіше це препарати для пацієнтів важкохворих та з рідкісними захворюваннями. Щоб отримати медикаменти за даною програмою, варто звернутися до органів місцевого самоврядування.