Фото без опису

Кашлюк - це гостра інфекційна хвороба, що спричиняється бактерією, яка переважно розповсюджується повітряно-крапельним шляхом. Характеризується своєрідним нападоподібним кашлем зі свистячим вдихом (реприз).

 Вперше клінічні ознаки кашлюку були описані під час епідемії в Парижі ще в середині 15 тисячоліття і лише у 1906 році було відкрито збудника, що його спричиняє. Цей мікроорганізм швидко гине у навколишньому середовищі, боїться сонячного світла, висушування, високої температури та дії дезінфікуючих засобів.

 Джерелом інфекції є хвора людина. Заразною вона стає вже з перших днів недуги, починаючи з катарального періоду і може складати загрозу для оточуючих впродовж 25 – 30 днів. Сприйнятливість до коклюшу висока, індекс контагіозності складає 60 -70 %.

 На кашлюк хворіють діти всіх вікових груп, а також дорослі. Завдяки плановій імунізації дітей захворюваність на кашлюк хоча і зменшилась, але залишається досить високою серед дітей першого року життя. Після перенесеної хвороби залишається стійкий імунітет.

 За результатами аналізу статистичної звітності, що проводились Центром громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я та Житомирським обласним центром контролю та профілактики хвороб, як у державі, так і в межах області, починаючи з 2023 року, спостерігається зростання рівнів захворюваності на кашлюк.

 Якщо на Житомирщині впродовж 2023 року було зареєстровано лише 27 випадків цієї інфекції, то за минулих три місяці поточного року кількість їх добігла до 55, проти 0 за минулорічний аналогічний період.

 За результатами 10-ти річного епідеміологічного спостереження в області було виявлено 606 хворих з цим діагнозом, в тому числі серед дитячого населення до  17-ти років - 598 або 99 відсотків від загального числа інфікувань та 8 випадків з числа дорослого контингенту.

 Із загального числа випадків кашлюку різних вікових дитячих категорій, близько 70 відсотків були зареєстрованими саме серед дітей першого року життя або до 4-х річного віку.

Такий факт в черговий раз засвідчує на необхідності проведення вакцинації проти дифтерії, правцю та кашлюку за Календарем щеплень дітей раннього віку життя, тобто у два, чотири, шість та 18 місяців. Адже, активна імунізація - це не лише профілактика інфекційних захворювань, але й пряма запорука попередження негараздів, що можуть бути спричиненими керованими інфекціями, які приводять не лише до важких ускладнень, але й можуть стати причиною трагічних наслідків.

 Варто наголосити на майже однаковому розподілі абсолютної кількості випадків захворілих дітей у вікових категоріях 5-9, 10-14 та 15-17 років, зареєстрованих в області за період першого цьогорічного кварталу.

 На жаль, випадки захворювання на кашлюк почали реєструватись і в окремих населених пунктах територіальної громади. Привітів, Гізівщина, Громада, Стрижівка – села з вже ускладненою епідемічною ситуацією. Двоє дітей до однорічного віку, одна- раннього віку життя та школярка-підліток - контингент хворих на кашлюк станом на 23 квітня.

 Вже виникла реальна загроза подальшого поширення інфекції не лише по населених пунктах, але й по організованих колективах, серед яких першочергово заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти.

 До заходів, спрямованих на локалізацію та ліквідацію поки що спорадичних осередків інфікувань повинні з відповідальністю віднестися фахівці всіх гілок первинної медико-санітарної допомоги, незалежно від форм та методів господарювання.

З метою своєчасного виявлення випадків захворювання на кашлюк та недопущення загострення епідемічної ситуації радимо:

- постійно підтримувати зв’язок із сімейними лікарями, з якими укладено Декларацію;

- діти, які відвідують дошкільні та освітні заклади різних рівнів і дорослі, що працюють з дітьми, в тому числі у дитячих та пологових стаціонарах і мають кашель протягом 5-7 днів, незалежно від контакту з хворим, повинні проходити додаткові спеціальні діагностичні обстеження.

 

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ЦКПХ МОЗ України»