Фото без опису

Є загальноєвропейською ініціативою до якої приєдналась і Україна. В цьому році він проводиться продовж 13 – 17 травня. Кожний з п’яти таких днів присвячується окремій темі.

Зокрема, середа - 15 травня, проходить під гаслом «ЗДОРОВ’Я ПЛАНЕТИ: глобальний підхід. Кращий стан довкілля –краще громадське здоров’я».

Формування здоров’я - процес, що регулюється на лише окремими чинниками, серед яких основними є спосіб життя кожного з нас та стан навколишнього середовища.

Вода та довголіття – тема сьогоднішньої публікації.

Мабуть, зайве повторювати про роль води у житті живих організмів. Тіло людини більше чим на 85 відсотків складається саме із певним чином структурованої води, тому від її якості залежить наш фізичний та психічний стан.

 Адже саме у воді розчиняється більшість речовин, які є вкрай необхідними для нормальної життєдіяльності органів і тканин. У воді також відбуваються біохімічні та біофізичні реакції, пов’язані з обміном речовин. З допомогою води виводяться з організму продукти обміну речовин (щлаки), вирівнюється стан гомеостазу (рівноваги). Вода необхідна для забезпечення еластичності тканин тіла.

 За нормальних умов людина за добу витрачає 2,5 -3,0 літри води, тому дорослому потрібно вживати в середньому 35-45 мл води на один кілограм маси тіла. Відчуття спраги саме сигналізує про нестачу води в організмі та пов’язане з підвищенням осмотичного тиску крові.

 Незважаючи на те, що вся земна куля на дві третини вкрита водою та проблема якісного питного водозабезпечення з кожним роком загострюється. Сільськогосподарське, промислове виробництво та не далекоглядна життєдіяльність людини негативно впливають на показники якості та безпечності води. На жаль, Україна не стала її винятком і це питання також є проблемним для Любарської територіальної громади.

 Найкращою і найчистішою вважається питна вода із артезіанських глибинних свердловин, що проходить через систему природніх фільтрів: глини, піску, вугілля, збагачуючись при цьому мінеральними солями, в тому числі й природнім кремнієм. Саме така вода містить найменше органічних та мінеральних сполук шкідливих для організму людини.

 Перевищення по вмісту заліза загального та жорсткості загальній – це переважно ті показники, за якими вода питна із артезіанських свердловин Любарщин не відповідає вимогам санітарних норм.

Вміст нітратів в кількостях, значно вищих за гранично допустимі рівні - є проблемою більшості децентралізованих джерел (криниці, каптажі, шахтні колодязі).

 Якщо для наших предків ковток джерельної води вважався здоров’ям, то в умовах сьогодення перш чим піднести її до рота, варто задуматись. Навіть кип’ятіння недостатнє для того, щоб зробити питну воду безпечною. Адже вірус гепатиту А (хвороба Боткіна) гине у кип’ячій воді протягом 25-30 хвилин, сальмонели - при 100 градусах Цельсія знешкоджуються миттєво, кишкова паличка –протягом 10-15 хвилин, спори ботулізму такий режим кип’ятіння можуть витримувати до 5 годин, а стафілококи – до трьох.  Вода, що перекипіла, здатна втрачати свої смакові якості та й зберігати її рекомендується лише одну добу.

 Вживання чистої, гарантованої якості питної води, поліпшення екології, позитивні психо-емоційні впливи є важливими чинниками довголіття. ПАМ’ЯТАЙТЕ ПРО ЦЕ !

 

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»