Фото без опису

Як надати першу допомогу при а р и т м і ї .

 Проходить щорічно, починається у перший вівторок червня місяця, а завершується у понеділок вже наступного тижня. Його мета - поліпшення діагностики, лікування і якості життя тих, хто страждає на аритмію.

 Ціль сьогоднішньої публікації спрямована на надання першої допомоги при таких станах, адже не поодиноко, особливо при раптових нападах, людина залишається на самоті зі своєю проблемою.

 Коротко про профілактику нападів аритмії будь-якого походження.

 Основне, щоб попередити напад, уникайте провокуючих його факторів.

 З цією метою щонайперше, ніколи не кидайте приймати медичні препарати, призначені лікарем і не здумайте зменшувати дозу, навіть якщо почуваєте себе добре.

 Це найпоширеніша помилка, що призводить до різкого погіршання стану. Саме правильно підібране лікування є запорукою гарного самопочуття.

 Питання зміни в прийомі ліків вирішуйте тільки з фахівцем, уточнюючи при цьому, які медичні засоби приймаються постійно, а що лише під час нападів аритмії.

 Не покладайтесь на свою пам’ять, тримайте письмові рекомендації лікаря у легко доступному та видному місці. Доцільно також вести особисті записи про лікувальний ефект та переносимість призначених препаратів, а це, в свою чергу, допоможе лікарю підібрати найкращу комбінацію ліків. Обов’язково уточнюйте ваш наступний візит у медичний заклад, не пропускаючи рекомендованих контрольних відвідувань та обстежень.

 Будьте розсудливі, не виключайте екстрену ситуацію, в якій обізнаність з медичних питань може стати в нагоді при надані допомоги. Також завжди майте при собі медичні документи, що стверджують наявність та форму аритмії, на яку страждаєте.

 Якщо виникає напад аритмії за навантажень, дозуйте їх, виконуйте короткими сеансами, чергуючи навантаження з паузами відпочинку й розслаблення. Довжина сеансу та інтенсивність фізичної роботи суто індивідуальна, кожна людина визначає їх сама, з урахуванням власного досвіду.

 У жінок напади миготливої аритмії часто провокуються емоційними та фізичними навантаженнями. Тому класична рекомендація - максимально уникати стресів і що особливо важливо, що цьому протистояти допомагає саме призначене лікарем лікування.

 У чоловіків напади миготливої аритмії частіше трапляються у стані спокою вночі або лежачи - вдень. Уникнення різких нахилів, поворотів тулуба – складові профілактики нападу. Також варто пам’ятати, що здуття живота, великий обсяг спожитої за один прийом їжі або вживання її на ніч – це також провокуючі чинники нападу аритмії. А тому, після трапези потрібно перебувати у вертикальному стані не менше 40 хвилин і тільки після цього приймати лежаче положення.

 Усунення надлишкової маси тіла є вкрай суттєвим для здоров’я.

 Під час нападу постарайтесь не втрачати самоконтролю, не піддаватись страху або паніці, прийміть заспокійливі. Сядьте у вільній позі ближче до відкритого вікна, розстебніть комір для кращого дихання. У випадку відчуття запаморочення - краще прилягти. Відразу при нападі аритмії прийміть таблетки, призначені лікарем.

 У важкій ситуації, коли ліки не допомагають, самопочуття погіршується, відчувається задишка, біль за грудиною - терміново викликайте невідкладну медичну допомогу.

 Коли хворий непритомніє (з’являється хрипкий подих, судоми, розширені зіниці, пульс не визначається) можлива зупинка серця, а тому оточуючим, до приїзду лікарів, необхідно робити хворому непрямий масаж серця та штучне дихання.

 Зичимо вам лише приємних гараздів, але радимо не забувати,  «що здоров’я –це та вершина, яку кожен повинен підкорити сам».

 

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»