Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КИШКОВІ зараження - це група інфекцій, що викликають захворювання шлунково-кишкового тракту з такими основними клінічними проявами, як підвищення температури тіла, пронос, блювання.

 До кишкових заражень належать наступні небезпечні захворювання: черевний тиф, вірусний гепатит А (хвороба Боткіна), дизентерія, сальмонельоз, ботулізм, гастроентероколіти та інші харчові токсикоінфекції.

Всі ці недуги виникають в результаті вживання інфікованих харчових продуктів або води, а збудники потрапляють до людського організму через брудні руки або заражені продукти харчування. Поширена ця група інфекцій повсюди, характеризується високим рівнем захворюваності, особливо серед дітей різних вікових груп, включаючи немовлят.

 Літньо-осіння сезонність найхарактерніша для розповсюдженості таких інфікувань. Це пов’язано з активізацією шляхів передачі інфекції та сприятливими умовами для зберігання та розмноження таких патогенних мікробів у зовнішньому середовищі.

 Не останнім чинником вважаються також зміни в людському організмі, що відбуваються в теплий період року, зумовлені зниженням його реактивності під впливом сонячного випромінення, зниження кислотності шлункового соку та практикою відпочинку «на природі».

 Збудники кишкових заражень передаються за допомогою фекально-орального механізму, харчовим, водним та контактно-побутовим способом. Переважно чинниками передачі інфекцій служать м’ясо, яйця, вода, кухонний інвентар, руки та мухи.

 Джерелом зараження також може стати хвора людина або здоровий «носій» інфекції. Саме люди, що почуваються відносно здоровими становлять найбільшу епідеміологічну небезпеку, оскільки ведуть активний спосіб життя, контактуючи з оточуючими, працюють на підприємствах харчових галузей промисловості або громадського харчування.

 ВАРТО НАГОЛОСИТИ, що інфікування патогенними мікроорганізмами не впливає на смакові якості продукту харчування, а смак і вигляд їх, не відрізняється від безпечних та якісних.

 ЧАС від зараження та до появи перших клінічних ознак недуги переважно складає від декількох годин до двох-трьох діб.

 Із даних епідеміологічного анамнезу, хворі найчастіше пов’язують своє занедужання з придбанням харчової сировини на стихійних ринках, в місцях несанкціонованої торгівлі або вживанням продуктів, які не пройшли достатньої термічної обробки.

 Більшість спалахів захворювань виникає в наслідок порушення санітарно-гігієнічних вимог, залучення бактеріоносіїв кишкових інфекцій до приготування страв на масових гостинах, урочистостях чи інших обрядових заходах.

 Враховуючи, що з настанням теплого періоду року в рази зростає небезпека щодо поширеності кишкових заражень, з метою попередження таких негараздів радимо :

  • Перед приготуванням їжі та безпосередньо перед її вживанням ретельно мити руки з милом. Аналогічно це варто робити і після відвідування туалету.
  • Не вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб.
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду із незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, інші поверхневі водойми).
  • Для питних потреб - користуватись бутильованою або водою з централізованих мереж водопостачання.
  • Не допускати споживання харчової продукції, напоїв тощо, з закінченим рекомендованим терміном придатності.
  • Не вживати вище перерахованого асортименту з-за умови щонайменшої підозри стосовно їхньої якості.
  • Категорично не дозволяється вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин.
  • При туристичних мандрівках чи неорганізованому відпочинку для миття посуду та рук використовувати перекип’ячену воду.
  • Максимально унеможливлювати контакт продуктів з ґрунтом чи піском при харчуванні на пляжах або інших місцях природних масивів.
  • Зберігати харчовий асортимент промислового виробництва згідно температурних умов і строків зазначених на пакувальній тарі.
  • При придбані будь-якого харчового продукту в торгівельній мережі споживачі мають право вимагати у продавців пакет документів, що підтверджують якість та безпеку продукції, що реалізується.
  • За умови подорожування, не варто брати в дорогу продукти, що швидко псуються: ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби з кремом, м’ясні салати, паштети та інший продовольчий асортимент, який потребує зберігання в умовах холоду.
  • На відпочинку без організованого харчування не допускайте приготування страв, що не піддаються достатній термічній обробці (салати, багатоскладова їжа, м’ясна, тощо). Зберігання приготовленої їжі без умов холоду не має перевищувати більше 2-х годин.
  • Овочі та фрукти, перед використанням, варто не лише ретельно мити , але й обдати окропом.

У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно негайно зателефонувати сімейному лікарю для отримання рекомендацій щодо подальшої тактики дій або звернутись безпосередньо в лікувальний заклад. КАТЕГОРИЧНО не припустиме самолікування.

У випадках групового відпочинку, хворого із шлунково-кишковими розладами потрібно ізолювати від інших ще до прибуття медичної бригади.

 

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»