Правила пожежної безпеки в період збирання врожаю
Пора жнив особливий пожежонебезпечний період. Загрозливу обстановку створюють
спекотна погода, сухі хліба, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, які нерідко знаходяться у не справному стані, а також людська недбалість та безвідповідальність.
Загальновідомо, що в цей напружений час найменша необережність у поводженні з вогнем
коло хлібних масивів, кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин, випалювання стерні тощо, можуть стати причиною пожежі, яка призведе до значних матеріальних втрат.
Житомирське РУ ГУ ДСНС України у Житомирській області звертається із проханням виконувати основні правила пожежної безпеки для забезпечення протипожежного захисту
сільськогосподарських, зерноприймальних підприємств, місць збирання, перероблення та
зберігання врожаю та кормів!
Основними причинами виникнення пожеж є:
– необережне поводження з вогнем,
– випалювання стерні,
– навмисні підпали,
– порушення правил експлуатації машин та агрегатів
– недотримання правил пожежної безпеки лісосмуг.
З метою недопущення виникнення пожеж у період жнив, нагадуємо основні вимоги норм з питань пожежної безпеки при збиранні врожаю:
– З початку достигання хлібів необхідно цілодобово охороняти поля, а біля хлібних
масивів встановити знаки про заборону паління й використання відкритого вогню.
– Перед початком жнив хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степовій
смузі, автомобільним шляхам і залізницям повинні бути обкошені і оборані захисною смугою
щонайменше 4 м завширшки.
– Перед косовицею хлібні масиви з великою площею необхідно розбити на ділянки
площею не більше 50 га. Між ділянками варто робити прокоси не менше 8 м завширшки.
Скошений хліб із прокосів треба негайно зібрати. У серединці прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки.
– До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, забезпечені первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами).
– У разі групового методу збирання до складу збирально-транспортних загонів необхідно
включати спеціалізовану техніку, що пристосована для гасіння пожеж зернових.
– Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай,
необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі.
– Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що
торкається землі.
– Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з’єднання вихлопної
труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак
пробивання прокладок роботу слід припинити до їх заміни.
У цей час заборонено:
– робота тракторів, самохідних шасі, автомобілів та іншої збиральної техніки без капотів або з відкритими капотами (для запобігання потраплянню соломи на випускний колектор двигуна). На комбайнах та інших машинах з двигунами внутрішнього згоряння, які не мають капотів, випускний колектор повинен бути захищений металевим щитком, що закриває його вздовж усієї довжини зверху та збоку;
– застосування паяльних ламп для випалювання пилу радіаторів двигунів;
– заправляння збиральної техніки у хлібних масивах;
– заправляння машин у нічний час у польових умовах;
– розводити багаття на полях та біля них;
– спалювання стерні та пожнивних залишків.
ДІЇ ПРИ ВИНИКНЕННІ ПОЖЕЖІ
У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до пожежно-рятувального
підрозділу за телефоном «101». До приїзду рятувальників гасити вогонь наявними силами та
первинними засобами пожежогасіння. Для обмеження розповсюдження вогню, зону горіння
необхідно обов’язково оборати.
Приступити до гасіння пожежі шляхом збиття полум’я або засипанням полум’я землею. Після гасіння пожежі організувати спостереження спеціально виділеною групою людей до повної ліквідації усіх осередків горіння.
При виникненні пожежі на комбайні необхідно відключити молотарку, при нагоді вивести
машину з масиву, заглушити двигун, відключити акумуляторні батареї і почати гасіння. Для цього в першу чергу треба використати вогнегасники, закидати вогонь землею.
Під час гасіння пожежі на зернотоку, складах із зерном треб: враховувати, що вода і дим
псують зерно. Тому не слід поливати водою зерно в тих місцях складу, яким вогонь безпосередньо не загрожує. Необхідні терміново вимкнути електрострум, зупинити роботу зерноочисних машин, вимкнути розвантажувальне обладнання, потім приступити до гасіння вогню. Зерно, як зберігається в мішках, виносять із приміщення. Насамперед треба збити полум’я, а потім остаточно погасити вогонь розсіяним струменем води.