Господарська діяльність у сфері транспорту та кур’єрської діяльності належить до однієї з найбільш ризикових сфер діяльності щодо використання неоформленої найманої праці.

На виконання доручення Прем’єр - міністра України від 22.01.2020 №2313/0/1-20 та від 17.02.2020 №6698/0/1-20 про вжиття заходів щодо детінізації ринку праці нагадуємо суб’єктам господарювання у сфері транспорту та кур’єрської діяльності про те, що наймані працівники не можуть бути допущені до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу.

Залучаючи до роботи працівників без оформлення трудових відносин, роботодавці позбавляють громадян усіх прав та соціальних гарантій (оплачуваної відпустки, страхових виплат у разі хвороби, безробіття, нещасного випадку, а також страхового стажу для виплати пенсії за віком, по втраті годувальника, по інвалідності тощо).

Крім того нагадуємо, що використання незадекларованої праці - це грубе порушення трудового законодавства, за яке роботодавці, що використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу.

Вкотре закликаємо роботодавців оформити трудові відносини з найманими працівниками, не допускати порушень трудового законодавства з метою уникнення фінансових санкцій та забезпечення прав застрахованих осіб.