Згідно епідеміологічного аналізу, проведеного Любарським
відділенням в січні місяці 2021 року, на території району спостерігалась наступна динаміка по основних показниках, пов’язаних з гострою респіраторною корона вірусною хворобою (додається на 4–х аркушах).

 Кількість відібраних зразків біоматеріалу від хворих по випадках підозр для досліджень методом ПЛР, в порівняні з груднем 2020 року, зменшилась у два з половиною рази (відповідно 179 проти 449).

Якщо в минулому році забір біоматеріалу проводився лише мобільною бригадою, створеною при районній лікарні, то з січня місяця власним ресурсом облаштовані та укомплектовані три пункти забору: ЦПМСД, територіальне відділення ТОВ «МЦ Актив–Мед» та ЦРЛ.

Протягом січня, згідно отриманих нами списків, в обласний лабораторний центр для досліджень двома державними закладами направлено 143 зразки біоматеріалу, виявлено корона вірус в 51 хворого (35,7%).

Із 36 проб, відібраних приватним закладом первинної медичної допомоги, позитивний результат підтверджено у 6 хворих (16,7 %).

Питома вага лабораторно підтверджених випадків СОVID–19 від загального числа досліджених зразків складає 31,8 відсотка.

Із 57 позитивних результатів, тридцяти чотирьом хворим корона вірусну інфекцію підтверджено по випадках вже попередньо діагностованих підозр, а інші – з числа тих, хто інфікувався, перебуваючи в контакті з хворими по домашніх осередках чи організованих епідвогнищах.

При проведенні епідеміологічних обстежень заявлено контактними
 81 чол., 94% визначених з них для самоізоляції та медичного спостереження – це контактні   в  побуті, решта – по трудових колективах

В 16-ти організованих колективах мали місце випадки інфікувань. У двох третинах з них хворіло лише по одній людині. По два випадки зареєстровано серед працюючих фінансового відділу ОТГ та приватного підприємства «Ренет», по три – з числа викладачів Новочорторийського ДАТ і місцевої школи.

Кооперативний ринок, ТОВ «АФ» Відродження», ТОВ «.А.Т.К.», аптечні заклади «Первоцвіт», «Чуднів–Фарма», В.Волицька ветеринарна амбулаторія та місцева школа, Юрівський НВК, Любарська лікарня – це в основному колективи, в яких реєструвалось по одному хворому з підтвердженим результатом COVID 19.

Слід наголосити, що суб’єкти господарювання, з числа працюючих в яких підтверджується гостра корона вірусна інфекція, не забезпечують активного виявлення контактних осіб по ймовірних епідмарщрутах інфікованих. Переважно на запити надходить відповідь про відсутність незахищених контактів за місцем роботи.

Натомість у побуті, в одинадцяти домашніх вогнищах, інфікувалось по двоє членів родини, в одній – троє. Корона вірусну інфекцію також лабораторно підтверджено у семимісячного немовляти та медичної сестри районної лікарні.

 Розповсюдженність інфекції реєструвались у 22 населених пунктах району. Найчастіше – у Великій Волиці (9), серед інфікованих п’ятеро близьких сусідів, що в черговий раз стверджує високий ступінь контагіозності. В смт Любар та с. Н.Чортория підтверджено по 8 випадків хвороби, в решті переважно  від одного  до  трьох.

Сумарно визначених епідвогнищ 60,   сорок  чотири  з них – домашні. З числа хворих, 32 перебувають на амбулаторному лікуванні під медичним спостереженням сімейних лікарів.

25 хворих, по причині ускладненого перебігу ,госпіталізувались або ще проходять лікування в стаціонарних умовах. З застосуванням кисневої терапії проліковано 18 хворих, четверо з яких перебували на апараті штучної вентиляції легень.

За списками,що надійшли з служб первинної медичної  допомоги,  у січні  одужали 111 осіб, двадцять один з них це хворі  з  зареєстрованим  діагнозом  протягом  першої половини  місяця. 

Від ускладнень, зумовлених корона вірусною інфекцією, пішли з життя дві жінки 72–х та 80–ти річного віку.

За структурою, спостерігається незначне зростання числа хворих у вікових категоріях 60 і більше років.

Натомість, дещо знизився відсоток хворих серед працевлаштованих осіб. В той же час, на 23% зросла захворюваність серед  пенсіонерів та людей працездатних, але які не мають постійного місця роботи.

Розповсюдженість інфікувань корона вірусом серед осіб жіночої статі не тільки зберігається, але й має тенденцію до зростання.

Просимо надіслану інформацію довести до відому зацікавлених фахівців.

Не дивлячись на зменшення серед населення числа підтверджених випадків інфікувань, епідемічна ситуація залишається напруженою.

 

            З повагою,

Завідувач Бердичівським МРВ ДУ «ЖОЛЦ МОЗУ»
О. І. Запаринюк