Фото без опису
 

Любарське районне відділення у вигляді 4-х таблиць, що додаються, надсилає результати епідеміологічного аналізу за основними показниками, що характеризують розповсюдженість на адміністративній території гострої коронавірусної хвороби – КОВІД-19.

 19 квітня минулого року в обласному лабораторному центрі вперше було виявлено коронавірус у зразку біоматеріалу хворого з Любарщини. До кінця місяця цей діагноз був лабораторно підтвердженим ще чотирьом контактним з цією інфікованою особою.

З часу пандемії станом на цьогорічний травень, кількість офіційно зареєстрованих випадків КОВІД-19 складає 1729, з них за поточний рік 468, в т.ч. за квітень - 242 або вдвічі більше в порівняні з березнем.

Із 526 зразків біоматеріалу, що досліджувався методом полімеразно-ланцюгової реакції, в 46 відсотках зразків виявлено позитивний результат, а в першому кварталі  питома вага таких висновків не перевищувала в цілому 36%. Спостерігається також від’ємна тенденція щодо розповсюдженості інфекції серед населення різних вікових категорій. У квітні захворюваність в порівняні з першим кварталом виглядала наступним чином:

  • 0-17 років - 16 (10);
  • 18-29 років - 16 (18);
  • 30-39 років - 29 (34);
  • 40-49 років - 47 (36);
  • 50-59 років - 61 (52);
  • 60-69 років - 45 (39);
  • 70-79 років - 18 (21);
  • 80 і старші - 10 (16).

Жінки протягом місяця хворіли чи не вдвічі частіше за чоловіків. Серед тих, кому складніше розминутися з недугою працюючі - 45,5%, 25,6% - пенсіонери, 6,6% - діти та підлітки, решта - особи, які не мають постійного місця роботи (22,3%).

Загальне число контактних, визначених для самоізоляції та медичного спостереження - 480 осіб, з них по домашніх осередках - 345, по організованих колективах - 135. В порівняні з попередніми місяцями досить швидкими темпами поширюється інфікування в домашніх вогнищах. Антирекордним слід вважати квітень місяць по кількості так званих «множинних вогнищ»: по два підтверджених випадки заражень зараєстровано у 43 сім’ях, по троє і більше хворіли в 16-ти оселях, а в окремих родинах з пошестю не розійшлися по 4/5/6 осіб. Зросла також кількість хворих, яким була показана госпіталізація, в т.ч і для отримання кисневої терапії. В амбулаторних умовах лікувалось 192 хворих. Від ускладнень, спричинених коронавірусом, пішов з життя 83-х річний чоловік. В 36 населених пунктах району спостерігалось поширення КОВІД-19. До найчисельніших щодо кількості хворих на згадану гостру респіраторну хворобу слід віднести Любар, Громаду, Мотовилівку, Стрижівку, Малий Браталів, Гізівщину, Глезне, Липне, Старий Любар, Юрівку, Березівку, Демківці, Авратин, Новий Любар та інші. 30 трудових колективів, 11 ЗОШ (Любарська спецшкола, Любарська ЗОШ №2, Любарська гімназія №1, Глезненська, Гізівщинська, Мотовилівська, Веселківська, Липненська, М.Браталівська, Н.Чорторийська, В.Деревичівська ЗОШ), заклади дошкілької освіти в смт. Любар, сс. Житинці, М.Браталів, Мотовилівка, Новочорторийський ДАТ та Любарський профліцей - це колективи, в яких лабораторно підтверджені випадки мали місце, як серед працюючих, так і вихованців або учнів. Сумне лідерство в цій статистиці належило Гізівщинській школі. По три і більше випадків реєструвалось в агрофірмі «Відродження», ТОВ «Агро-Регіон Любар», ТОВ «Агропродукт», а також серед працюючих, що входять в структуру Держпродспоживслужби, найбільше перехворівших в СФГ «Едельвейс». На жаль, не переривається так званий «епідемічний ланцюг» інфікувань серед персоналу Любарської лікарні, Любарського ЦПМСД. КОВІД-19 також мав місце серед медичного персоналу, зайнятого в приватних стоматологічних підрозділах, благодійній організації «Лікарняна каса». Всього хворих, працюючих в медзакладах, в яких методом ПЛР виявлено коронавірус у квітні -19 осіб. Вперше з часу пандемії почали спостерігатись випадки коронавірусної інфекції поміж продавців торгівельно-продовольчої мережі.

На жаль, в першій половині травня епідемічна напруженність не спадає. Небезпечний та непрогнозований вірус вочевидь відступати не поспішає. Почастішали випадки інфікувань у навчально-виховних закладах та інших організованих трудових колективах.

Враховуючи вище викладене, просимо і надалі сприяти забезпеченню виконання комплексу предбачених протиепідемічних заходів.

 

Джерело: Відділення епідеміологічного спостереження
ДУ «ЖОЛЦ МОЗУ»