Африканська чума свиней
Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС) ?
- Що АЧС не становить небезпеки для людей.
- Що на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп).
- Що резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (Домашні свині).
- Що основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
- Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці - До 5 місяців).
- Що холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним Для свиней після розморожування).
- Що виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.
Що мають знати власники тварин про Африканську чуму свиней (АЧС) ?
- АЧС - це:
o низькоконтагіозна (з низьким ступенем заразності),
o гостра (ознаки хвороби розвиваються Дуже швидко),
o інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої),
o вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування)
o хвороба (хворобливий стан організму - тварина виглядає підозріло, не так як завжди)
о свиней (хворіють лише Домашні та Дикі свині).
- Виявивши хвору тварину (нестандартна поведінка) чи труп свині необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.
- Вірус Африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини та надзвичайно небезпечний для свиней!
Рекомендації власникам домогосподарств
Вірус АЧС не представляє небезпеки для життя і здоров'я людей але хвороба завдає значних економічних збитків власникам свиней і тому власникам варто запам'ятати ряд застережень.
- Не допускати згодовування свиням, це харчових відходів, що не пройшли
- Не купувати поросят (свиней) без ветеринарних документів та не завозити (вивозити) свиней, м'ясо і продукцію свинарства без погодження з ветеринарною службою.
- Утримувати свиней в закритих або надійно обгороджених приміщеннях чи ізольованих місцях, не допускаючи їх вільного вигулу та контактів з іншими тваринами (кішки, собаки, ВРХ, ДРХ, які можуть бути механічними переносниками вірусу АЧС).
- Не допускати сторонніх осіб в тваринницькі приміщення.
- У разі загибелі чи захворювання (незвична поведінка) тварини варто негайно звернутися до ветеринара.
- Уникати напування свиней із водойм (ставків, струмків, річок тощо), що протікають через лісові масиви, в яких водяться дикі свині.
- Ідентифікувати поголів'я свиней у домогосподарствах для отримання відшкодування у разі вимушеного вилучення.
Пам'ятайте, що вірус надзвичайно стійкий, особливо в продукції свинарства, воді і зовнішньому середовищі, зберігається місяцями, заморожування і засолювання - консервують.
За дії чи бездіяльність, що спричинили спалах АЧС та/чи поширення хвороби, передбачена адміністративна та кримінальна
відповідальність.
Для запобігання АЧС власникам свиногосподарств рекомендується:
- Встановити двоконтурну огорожу навколо свиноферм, провести дератизацію (боротьба із гризунами)
- Унеможливити доступ на територію ферм бродячих тварин та сторонніх осіб. Сторожові собаки мають бути зареєстровані та мати відмітку в паспорті про щеплення проти сказу та інші обробки, повинні перебувати у вольєрах та постійно знаходитися лише на території господарства.
- Перевірити та налагодити роботу дезбар'єрів та санпропускників. При вході в приміщення (секцію, блок, кормоцех) встановити дезванночки чи дезкилимки зволожені дезрозчином.
- Заборонити персоналу господарства утримання свиней в особистих домогосподарствах.
- Контролювати дотримання правил особистої гігієни персоналом господарства та заборонити приносити харчові продукти на територію господарства.
- Вхід у виробничу зону свиногосподарства, дозволяти лише через ветсанпропускник, а в'їзд транспорту - через постійно діючий дезінфекційний бар'єр (Дезінфекційний блок). На ветсанпропускнику запровадити журнали: виходу на роботу персоналу, відвідування господарства особами з дозволу керівника, рух транспорту та проведення дезінфекції, витрати дезінфектантів та заправки дезбар'єрів, прання та знезараження спецодягу. Всі інші входи у виробничу зону тримати закритими.
- Звести до мінімуму виробничі контакти та пересування персоналу між виробничими дільницями на території господарства (закріпивши персонал за відповідною виробничою Ділянкою). Чітко окреслити «брудні» та «чисті» зони в підприємстві. Не допускати пересування персоналу в іншу зону, без зміни спецодягу та знезараження взуття.
Забезпечити обслуговуючий персонал подвійним комплектом спецодягу та взуття, й організувати централізоване його знезараження та прання. Промаркувати та закріпити обладнання, інвентар, спецодяг, взуття та інші предмети догляду, за виробничими ділянками, без права передачі цих засобів на іншу
- ділянку без попереднього знезараження.
- Для забезпечення технологічного процесу у виробничій зоні виділити спеціальний внутрішньогосподарський транспорт та розділити транспортні шляхи на території господарства, уникаючи їх перетинання на «чисті» (підвезення кормів, тварин) та «брудні» (вивезення гною, загиблих тварин, відходів забою).
- Завантаження тварин проводити з рамп, розміщених на лінії демаркації господарства, без в'їзду транспорту на територію. Перевіряти ступінь очищення та відмітки про дезінфекцію транспорту, який приходить на підприємство, ферму.
- Тварини, що підлягають вимушеному та внутрішньогосподарському забою, перевозять на забійно- санітарний пункт (забійний майданчик) спеціальним транспортом, що унеможливлює розсіювання біоматеріалу.
- Заборонити водіям транспортних засобів (при завезенні/вивезенні кормів, відходів, тощо) залишати кабіну на території ферми, без крайньої необхідності (пломбувати кабіну водія, не дозволяти вихід на територію ферми).
- Вживати заходів щодо знезараження гною, гноївки тощо. Мати постійний запас дезінфекційних засобів, як передбачено інструкцією (http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z04 32-17):
- По можливості встановити параформалінову камеру для знезараження спецодягу та утилізатор для утилізації відходів тваринного походження.
- Згодовувати свиням лише термічно оброблений корм.
- Не купувати живих свиней і корми в зонах неблагополучних з АЧС.
- Мінімізувати поїздки на неблагополучні з АЧС території.
- Сформувати, по можливості, буферну зону (викупивши свиней в приватному секторі в радіусі 3-30 км довкола ферми чи комплексу.
Пам'ятайте: лихо легше застерегти аніж побороти!
При підозрі на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів!