Фото без опису

 ЛІТО з незабутньою насолодою, теплом та приємними споминами вже в минулому. Натомість наші предки вважали осінь благополучною і найздоровішою порою року, багатою на дари ланів та садів.

 На жаль, сльотава, холодна погода, сумний настрій, пов’язаний з осінньою апатією, рахуються також складовими, що ведуть до простудних захворювань. Збудниками таких «осінніх негараздів» є чисельні різновиди бактерій та вірусів. В людському організмі вони знаходяться на слизових оболонках рота та горла. Так як осінь вважається порою імунодефіциту, саме тому зараз починають давати знати про себе ці негаразди.

 Невипадково, з сорокового тижня року стартує і черговий епідемічний сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції.

 За дві минулі декади жовтня, згідно даних, що надійшли на нашу адресу з закладів первинної медичної допомоги, на території громади офіційно зареєстровано 402 випадки ГРВІ, з них у п’яти осіб підтверджено КОВІД-19 (за результатами швидких тестів).

  З числа тих, хто не розминувся з вірусами, дві третини складає дитяче населення, решта – дорослі.

 Понад 50 відсотків звернень припадає на дитячу вікову категорію від 5 – 14 років. Питома вага випадків серед малюків від 0 і до 4-х річного віку наближається до 30%. Найменше було інфіковано підлітків.

 Серед дорослих звернення до медиків з приводу грипоподібних станів виглядали наступним чином: вікова категорія 18-29 років - 22%, 30-60 років - близько 70%, решта – 65 і більше років.

 Станом на 20 жовтня серед мешканців громади лабораторно підтверджених випадків грипу не значилось.

  Варто наголосити, що саме грип є високо заразною вірусною хворобою з можливими тяжкими ускладненнями та ризиком смерті. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно на планеті реєструється близько одного мільярда випадків грипу, 3-5 мільйонів з яких мають ускладнення з важким перебігом, а 290-500 тисяч закінчуються смертельно.

  НАЙДІЄВІШИМ засобом від грипу є щорічне проведення щеплення. Вакцина безпечна та ефективна, захищає від усіх штамів і посилює здатність організму протистояти грипу.

  Вкрай необхідною є вакцинація для представників груп ризику до яких входять: діти до 5-ти років, вагітні жінки, люди з надмірною вагою, люди віком понад 65 років, ХВОРІ на діабет, хронічні захворювання легень, серцево-судинної системи, з іншими хронічними недугами та ті, хто перебуває на імуносупресивній терапії. Для цієї категорії осіб грип складає виняткову загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс не лише одужати без ускладнень, а часто - навіть вижити.

 Крім того ще існує професійна група ризику, до якої віднесено: медичних працівників, вчителів та вихователів, продавців, водіїв громадського транспорту, усіх, хто працює у багатолюдних місцях.

 Саме зайняті на таких ділянках роботи не мають жодної можливості уникнути контактування з хворими людьми, тому для них особливого значення набувають усі без винятку засоби інфекційного контролю та профілактики грипу.

 Найкращий час для проведення щеплення - напередодні грипозного сезону. Натомість фахівці рекомендують вакцинуватись впродовж усього сезону підйому захворюваності.

Згідно з чинним законодавством вакцини для профілактики грипу централізовано  Міністерством охорони здоров’я не закуповуються.

До другої групи так званої неспецифічної профілактики належать фармакологічні препарати, якими слід «зміцнювати» організм перед різними спалахами. Щодо їх переліку варто отримувати рекомендації у сімейних лікарів.

Крім медичних препаратів, є ще чимало домашніх засобів, які за силою своєї профілактичної та імуновідновлювальної дії, не поступаються хімічним.

Наостанок варто зауважити, що вберегтися від хвороби завжди легше, ніж боротися з їх наслідками.

 

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»