Фото без опису

Хоча людині під силу прожити понад сто років, проте насправді вік наш є значно коротшим. У світі найдовше живуть японці та швейцарці (понад 82 роки). В Україні середня тривалість життя складає: для чоловіків - 68 років, жінок -78 років.

Міжнародною групою лікарів, психологів та дієтологів розроблено низку «заповідей», з-за умови дотримання яких ми зуміємо дещо продовжити і зробити приємнішим наше земне існування.

 Перша: не об’їдайтесь! Замість звичних 2500 калорій задовольняйтесь 1500. Тим самим ви влаштуєте розвантаження своїм клітинам і підтримаєте їхню активність. Вони швидше обновлюватимуться і організм ставатиме менш сприйнятливим до захворювань. Харчуйтесь урівноважено, їжте небагато, але й не дуже мало.

 Друга: меню має відповідати вашому віку. У 30-ти річних жінок перші зморшки з’являться пізніше, якщо у їхньому раціоні частіше будуть горіхи та страви із печінки. Після 40 років - для усіх корисний бета-каротин (міститься в овочах і фруктах з червоними, жовтими, помаранчевим відтінками) та селен, якого найбільше у сирі й нирках. До того саме цей елемент сприяє розрядці у випадках стресів. Тим, кому вже за 50-т рекомендовані: кальцій, що триматиме у формі кістки та магній, який поліпшує роботу серця. Крім того, при введені в харчовий раціон риби, ми захищатимемо не лише серце, але і всю систему кровообігу.

 Третя: намагайтесь працювати. Адже французи стверджують, що саме робота сприяє моложавості, а той, хто не обтяжує себе помірною працею, виглядає на п’ять років старшим.

 Четверта: живіть у парі. Бо саме любов, ніжність, підтримка, взаєморозуміння - найкращі чинники гармонії та складові проти старіння.

 П’ята: майте на все власний погляд. Людина, що живе усвідомлено значно рідше впадає у депресію в порівняні із тією, що лише пливе «за течією».

 Шоста: р у х а й т е с ь! Навіть до 10 хвилин занять спортом щоденно продовжують життя.

 Сьома: спіть у прохолодній кімнаті. Доведено, що сон при температурі 17-18 градусів продовжує молодість, так як обмін речовин в організмі та поява вікових особливостей напряму пов’язані з температурою навколишнього середовища.

 Восьма: час від часу «балуйте» себе, не відмовляючись від «ласого шматочка» чи сукні, яка вам сподобалась.

 Дев’ята: не слід завжди гамувати у собі гнів. Обмінюйтесь думками з оточуючими, потрібно - посперечайтесь. Згідно даних міжнародних тестувань 64% респондентів з онкологічними хворобами, саме тамували у собі гнів та кривду.

 Десята: тренуйте головний мозок. Час від часу розгадуйте кросворди, вивчайте іноземні мови, грайте у колективні ігри, що вимагають розумової активності. Рахуйте про себе, але не на калькуляторі. Примушуючи працювати мозок, тим самим ми уповільнюємо процес вікового занепаду розумових здібностей, активізуючи одночасно роботу серця та систем кровообігу й обміну речовин.

 НЕ ЗАБУВАЙТЕ, дотримання здорового способу життя – це запорука довголіття.

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»