Фото без опису

Насамперед варто наголосити, що людям їсти сиру квасолю не можна. Саме в її плодах, стручках та листі міститься отруйний глюкозид фазин, який повністю руйнується лише під час варіння. Тварини, мабуть, про це знають, тому обминають квасолеві грядки.

Квасоля дуже цінний продукт харчування, а за вмістом білків її порівнюють з м’ясом та рибою. Саме в ній знаходиться до 30% незамінних амінокислот, 50-60% - вуглеводів та лише 3% жирів. Вітаміни групи В, РР, яблучна та інші кислоти і багатий мінеральний склад доповнюють корисну палітру цього продовольчого овочу.

За вмістом міді та цинку квасоля переважає всі інші рослини. А саме цинк бере активну участь у синтезі ферментів і гормонів (зокрема гормону підшлункової залози-інсуліну). Тому з лікувальною метою застосовують не тільки саму квасолю, а і її лушпиння (стулки стручків).

Наявність у квасолі достатньої кількості калію сприяє виведенню зайвої рідини з організму, тобто зменшенню набряків та поліпшенню роботи серцево-судинної системи і нирок.

 Страви з квасолі підсилюють виділення шлункового соку, тому їх рекомендують тим, у кого понижена кислотність.

 Без квасолі не можна зварити справжнього українського борщу. Знайшла вона своє застосування і в косметиці.

 Сніданок – найголовніша трапеза, що започатковує день. Його спокійно можна зробити дещо багатшим, оскільки нові наукові дослідження показали, що наш організм найкраще сприймає та перероблює амінокислоти, необхідні для утворення медіаторів, саме у вранішні години. А тому запашна квасолева юшка не лише принесе задоволення, а це ще і здоровий сніданок, що турбується про гарний настрій, який допомагатиме набагато спокійніше поставитися до неминучих повсякденних стресів, з якими, на жаль, вкрай складно розминутися.

 

Любарське відділення
 ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»