Фото без опису

Згідно до Календаря здоров’я у перших числах березня відзначався Всесвітній день боротьби з ожирінням. Мета його спрямована на глобальні зусилля по скороченню, запобіганню та лікуванню ожиріння.

Що таке ожиріння? Зумовлюється воно збільшенням розмірів або кількості жирових клітин в організмі. Спершу при появі надмірної маси жирові клітини збільшуються у розмірах, а потім зростає і їх кількість. Саме надлишкова маса і ожиріння можуть призводити до розвитку діабету, сприяти підвищенню артеріального тиску, рівню холестерину у крові, появі безпліддя, пологових ускладнень, артриту та виникненню інших негараздів. У більшості випадків ожирінню можна запобігти, змінивши спосіб життя та режим харчування.

Ожиріння може виникнути в кожного, адже абсолютних факторів його ризику не існує. Проте певні групи людей більше до цього схильні.

  • Висококалорійна їжа зі значним вмістом жирів;

  • Низька фізична активність або сидячий спосіб життя;

  • Спадковість, вік, етнічні чинники чи відмова від паління – поштовх для відкладення надмірної маси в тілі, як у чоловіків, так і в жінок і як наслідок - ризик розвитку діабету.

Цукровий діабет - це глобальна медична проблема та четверта за значущістю причина смертності у більшості розвинених країн.

У світі спостерігається тривожне зростання осіб з надмірною вагою й ожирінням, в тому числі і серед дитячого населення. Відповідно збільшується число випадків «омолодження» діабету з ризиком виникнення ускладнень, пов’язаних з роботою серця та втратою зору.

Комплексний підхід, спрямований на зміну способу життя з правильним харчуванням та фізичним навантаженням, належна освітня робота – прості зусилля, які можуть уповільнити поширення цієї епідемії.

Що таке діабет?

Це хронічний стан, який виникає, коли підшлункова залоза нездатна утворювати необхідну кількість інсуліну або організм не в змозі ефективно його використовувати. Такі порушення призводять до підвищення рівня глюкози у крові (гіперглікемії).

Розрізняють два основних типи діабету:

 ТИП 1– в організмі хворих інсулін не утворюється або виробляється в дуже малих кількостях, а тому, щоб вижити, хворі потребують введення інсуліну у вигляді ін’єкцій. Це найпоширеніший тип хвороби поміж дітей та молоді.

 ТИП 2 – організм хворого не здатен правильно використовувати наявний інсулін.

Корекція способу життя, потреба в постійному вживанні цукрознижуючих препаратів у вигляді таблеток або, але, рідше, інсуліну – допомагають контролювати захворювання.

На діабет 2-го типу припадає понад 90 % випадків цього захворювання.

СИМПТОМИ ДІАБЕТУ 1-го типу: патологічна спрага, постійне відчуття голоду, часте сечовипускання, раптова втрата ваги, виражена втомлюваність, проблеми з зором.

А от для діабету 2-го типу можлива відсутність перерахованих вище симптомів чи відчуття їх, але в меншій мірі, а тому чи не половина таких хворих можуть і не звертатись за медичною допомогою, відповідно діагностується недуга вже з запізненням.

ДІАБЕТ - це хронічний, пожиттєвий стан , що потребує ретельного контролю.

Без належного лікування, хвороба супроводжується гіперглікемією, яка призводить до важких віддалених наслідків з ураженням різних органів, тканин та ранніх і пізніх ускладнень. Зокрема:

  1. Захворювання серця, судинної та системи кровообігу:

Найпоширеніші прояви: стенокардія, серцевий напад, серцева недостатність та інсульт - і це основна причина смертності хворих на діабет.

  1. Хвороба нирок (діабетична нефропатія), спричиняється збільшенням вмісту білка у сечі, прогресує повільно, але призводить до розвитку ниркової недостатності. В більшості нагадує про себе вже через багато років після виявлення діабету. Уповільнити ризик виникнення цього ускладнення може нормалізація артеріального тиску та рівня глюкози у крові. Гемодіаліз або пересадка нирки – найнебезпечніші з ускладнень хронічної ниркової недостатності.

  2. Ураження нервової системи (діабетична нейропатія) – пошкодження нервових волокон. Оніміння та втрата чутливості у стопах – найтиповіші ознаки цього ускладнення, викликані ураженням нервових стовбурів нижніх кінцівок. Не поодиноко перебіг недуги безсимптомний, але може супроводжуватись й болем, і навіть сильним. Ризик розвитку виразок та ампутація стоп – наслідками діабету.

  3. Ураження очей (ретинопатія) – пошкодження кровоносних судин, які живлять сітківку ока можуть стати основною причиною сліпоти, навіть поміж осіб працездатного віку.

ЯК ЗНИЗИТИ РИЗИК?

Є дані про ймовірність зниження розвитку ожиріння в людини з-за умови дотримання наступних рекомендацій:

  • Достатнє і збалансоване харчування жінки під час вагітності.

  • Урізноманітнення харчового раціону дитини продуктами корисного походження після припинення її грудного вигодовування.

  • Раннє введення в харчування дитини фруктів та овочів.

  • З дитинства - фізична активність - також на користь здоров’ю.

  • Дотримання низькокалорійного, але збалансованого харчового раціону.

Доведено, що саме такі прості й доступні зміни способу життя (фізична активність, правильне харчування, корекція маси тіла) більше чим на 60% позитивно впливають на зниження ризику розвитку діабету 2-го типу.

 ДІЄТА з низьким вмістом жирів та вуглеводів - основний компонент лікування діабету.

Настав час діяти. Адже подвійна епідемія діабету та ожиріння – це серйозна проблема і не лише для системи охорони здоров’я. Малорухливий спосіб життя та не адекватне харчування – причини обох патологій. Тому зусилля варто спрямовувати на різні напрямки просвітницького характеру, зокрема:

  • Великий вибір фізичної активності для дітей;

  • Прищеплення навичок правильного харчування та організація здорового харчування в школах;

  • Зменшення маси порцій;

  • Моніторинг ваги тіла дітей;

  • Зниження цін на здорову їжу;

  • Створення відповідного оточення, яке сприятиме здоровому способу життя.

Науковцями підраховано, що повернення фізичної активності у наше повсякденне життя та зниження надмірної маси тіла - це гарна тенденція, що дозволяє майже наполовину зменшити число випадків діабету серед дорослого населення.

 

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»