Фото без опису

   Звичайним видом повсякденної діяльності людини є споживання продуктів харчування, для забезпечення належного підтримання життя та здоров’я.    

      Одним із об’єктів, що задовольняють таку потребу більшості споживачів це агропродовольчий ринок – спеціально оснащене та відведене місце, де створені належні умови для продажу сільськогосподарської продукції, зокрема харчових продуктів.

     Такі місця, незалежно від форми власності, є об’єктами державного

ветеринарно-санітарного контролю та  нагляду, який здійснює державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи на ринку (далі – лабораторія)   відповідно до порядку,  установленого  діючими  правилами ветеринарно-санітарної експертизи та іншими нормативними документами.  

     Головними напрямками діяльності спеціалістів лабораторії є ветеринарно – санітарна експертиза харчових продуктів і продовольчої сировини, в тому числі контроль за наявністю і правильністю оформлення ветеринарних та інших супровідних документів на продукцію тваринного і рослинного походження, клінічний огляд тварин і птиці, що реалізуються на території ринку, контроль за виконанням ветеринарно – санітарних правил на місцях торгівлі.

     Державна лабораторією на Любарському кооперативному ринку, де протягом 2023 року спеціалістами проведено більше 7529 експертиз харчових продуктів та 20602 лабораторних досліджень.

     За результатами здійсненого  контролю на Любарському кооперативному ринку виявлено та не допущено до реалізації  неякісної і небезпечної харчової продукції, продовольчої  сировини вагою   210 кг рослинної продукції, зокрема овочі та фрукти.

     На агропродовольчому ринку лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи постійно  проводиться ветеринарно-санітарний контроль за якістю продукції тваринного та рослинного походження.                                                                                                             

     До адміністративної відповідальності притягнуто 10 осіб та стягнуто штрафів на суму 510 грн..

     На продукцію, яка пройшла належний і обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль, лабораторією видаються експертні висновки установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.  

     Громадяни, купуючи такі харчові продукти, можуть бути впевненні, що вони якісні та безпечні.

     Якщо у вас є сумніви щодо якості продуктів харчування, які реалізуються на ринках, ви маєте право вимагати у реалізаторів продукції документи, що підтверджують її якість та безпечність: декларація про відповідність, сертифікати чи свідоцтва про відповідность .

     Адміністрація ринку не має права надавати місця на торгівлю харчовими продуктами без експертних висновків лабораторії ЛВСЕ на ринку.

    На агропродовольчому ринку особливу увагу приділяють на недопущення реалізації заборонених продуктів (в’ялена риба, м’ясні, рибні, грибні, консерви  домашнього приготування), дотримання температурного режиму,  умов та термінів реалізації харчових продуктів та продовольчої сировини.

   Житомирське районне управління  Головного управління Держпродспожив- служби в Житомирській області звертає увагу споживачів та застерігає не купувати продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках) , які реалізуються без дотримання належного температурного режиму, без проведення необхідних досліджень для контролю її безпечності.

    Така продукція не проходить необхідних досліджень та контролю її безпечності та може бути небезпечною для  вашого здоров’я. 

    Адже м’ясна продукція, яка реалізується на стихійних ринках, перебуває поза ветеринарно-санітарним контролем.

    Тож, купуючи м'ясо невідомого походження, яке, можливо, вивезене з неблагополучних по африканській чумі свиней пунктів, громадяни будуть лише сприяти її поширенню.

   Держпродспоживслужба району застерігає: харчові продукти рослинного і тваринного походження, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені, як завідомо небезпечні і непридатні до споживання людиною.               

   Вживання такої продукції може призвести до масових неінфекційних захворювань (харчових отруєнь), небезпечних інфекційних захворювань та нашкодити здоров’ю. 

 

      Бережіть здоров’я своє та своїх близьких!