Фото без опису

З 1995 року в Україні зареєстровано епідемію туберкульозу - перевищення звичного рівня захворюваності та поширеності.

 За статистикою, близько 1,5% населення країни мають проблеми, спровоковані саме цією інфекцією. Чи не в третини хворих реєструється «відкрита форма». Майже 20 тисяч випадків діагностовано в 2023 році, що в цілому до минулорічного склало ріст захворюваності на 7%. Спостерігається також значне збільшення частоти випадків туберкульозу серед дитячого населення віком від 0 до 14 років.

Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно на туберкульоз хворіє понад 10 млн осіб, помирає - близько 1,2 млн., а за 2022 рік у світі смертність від цієї інфекції посіла друге місце.

Число випадків хвороби також виросло і серед мешканців Любарської територіальної громади. 

На туберкульоз може захворіти людина будь-якого соціального статусу. При умові всебічного, адекватного лікування протягом двох тижнів, хворий в епідемічному відношенні, вже може не складати загрози суспільству. Але в цілому, тривалість лікувального процесу займає від 4-х і до 6-ти місяців. Також більше чим наполовину (з двадцяти до 6-9 місяців) скоротився період боротьби з цією інфекцією, яка з-за умови неадекватного лікування здатна набувати так званого «лікарсько-стійкого перебігу».

ТУБЕРКУЛЬОЗ - одне з найпоширеніших, найтяжчих, з агресивним перебігом захворювання, як людей, так і тварин. Він вражає всі вікові та соціальні категорії населення, до того ж переважно саме у працездатному та репродуктивному віці, але найбільш негативно впливає на дітей.

ДЖЕРЕЛО ІНФЕКЦІЇ - хвора людина з «відкритою» формою туберкульозу, яка виділяє туберкульозні бактерії. Випадки цієї пошесті відслідковуються також серед значної кількісті окремих видів тварин, в тому числі і сільськогосподарських, птахів та риб. 

Заражені продукти тваринного і рослинного походження, органічні та неорганічні речовини, в яких живуть, розмножуються та зберігаються саме ці хвороботворні мікроорганізми, служать джерелом поширення інфекції.

Туберкульозна бактерія буває людського, бичачого та пташиного видів. Вона досить життєздатна у зовнішньому середовищі, стійка до висушування, холоду та більшості дезінфікуючих засобів. До 2-х років може зберігатися у землі, місяцями на одязі та інших предметах побуту, в молоці – до 20 діб, вершковому маслі та сирах – до 30, в замороженому м’ясі – до року. Соління і копчення практично туберкульозну паличку не знешкоджують, а при кип’ятінні вона гине за декілька хвилин. Сухе повітря її вбиває тільки через годину. Літні сонячні промені знешкоджують бактерії вже через 30 хвилин, весняні й осінні – через годину, зимові – через дві, а ультрафіолетові промені – за 2-3 хвилини. 

За даними науковців, чи не третина населення земної кулі інфікована туберкульозними бактеріями. Хоча мікроби і потрапляють в організм та спричинити захворювання здатні далеко не завжди, тому що імунна система людини контролює інфекційний процес і не дозволяє цій бактерії розмножуватись, не допускаючи цим самим хвороботворного процесу.

Але варто постійно пам’ятати, що нормальне функціонування імунної системи відбувається лише з-за умови повноцінного, раціонального харчування та дотримання здорового способу життя. Зловживання алкоголем, захоплення наркотиками, надмірне тютюнопаління, незбалансоване харчування, великі фізичні та психічні навантаження, хронічний стрес приводять до виснаження та ослаблення імунного захисту. В разі пониженого імунного статусу або потрапляння в організм великої кількості таких бактерій, розвивається хворобливий стан з клінічними проявами туберкульозу, хоча може протікати і без характерних симптомів.

 Саме паличка КОХА здатна вражати всі органи і системи, але переважно «органом-мішенем» вибирає легені.

ОСНОВНІ симптоми захворювання: кашель понад два тижні, підвищена температура тіла, утруднене дихання, біль у грудях, понижений апетит, постійна слабкість, безпричинна втрата ваги, підвищена пітливість, особливо вночі, наявність крові в мокротинні при кашлі.

Перерахована симптоматика може бути подібною також при інших захворюваннях, але вкрай важливо виключити туберкульозне її походження. Рентгенографія органів грудної клітки та дослідження мокротиння – перші сходинки до встановлення діагнозу. А для цього якнайшвидше слід звернутися до сімейного лікаря. Адже вчасно розпочате лікування не лише на користь хворому, але й зводить до мінімуму поширення інфекції серед тих, хто його оточує. Доведено, що вчасно розпочате лікування заразливість хворого знижує у десятки разів.

ШЛЯХИ передачі інфекції:

- повітряно-крапельний – через крапельки мокротиння та слини при кашлі, чханні, розмові ( хворий з мокротинням виділяє за день 15-20 млн. мікобактерій і протягом року може інфікувати щонайменше 10-15 здорових людей).

- повітряно-пиловий – на відкритому повітрі зараження практично неможливе, так як прямі сонячні промені досить швидко знешкоджують бактерії, натомість і найчастіше це відбувається у житлі туберкульозного хворого.

 - контактно-побутовий – вкрай загрозливий з-за умови значної неохайності самого хворого, коли його руки, одяг, білизна, рушники, інші предмети довкілля забруднюються мокротинням. Варто також остерігатись поцілунків.

ЛІКУВАННЯ. В Україні витрати на обстеження та лікування хворих на туберкульоз безкоштовні. З-за умови вчасно розпочатого та ефективного лікування туберкульоз можна здолати. Невилікуваним він може стати, якщо порушувати рекомендований режим, переривати призначену терапію, вживати протитуберкульозні препарати хаотично та захоплюватись алкогольними напоями чи наркотиками. Саме за таких умов бактерії туберкульозу інтенсивно розмножуються та виробляють спеціальні речовини, які протидіють протитуберкульозним препаратам. Як наслідок, розвивається хіміорезистентний туберкульоз з множиною медикаментозною стійкістю саме до ліків протитуберкульозного спрямування. В результаті, призначені препарати перестають згубно діяти на мікобактерії і туберкульоз стає невиліковним, а витрати на одного пацієнта збільшуються в понад 100 разів.

ПРОФІЛАКТИКА:

Найдієвішим методом профілактики туберкульозу є щеплення новонароджених вакциною БЦЖ, яке проводиться в  пологовому будинку на 3-5 день життя.

Варто застерегти, що при аналізі випадків туберкульозного менінгіту більше чим половина захворілих на цю недугу дітей, були не вакцинованими взагалі або щеплення виявилося неефективним.

 

ЯКЩО ХВОРИЙ ВДОМА: 

1 Саме людина хвора на туберкульоз стає джерелом цієї інфекції для своїх рідних, особливо дітей.

2. Негайній госпіталізації підлягають всі хворі з відкритою формою туберкульозу.

3. Всі контактні особи по домашньому вогнищу повинні щонайшвидше звернутись до сімейних лікарів з метою консультацій.

4. В разі, коли хворий не госпіталізований:

- виділіть для нього окрему кімнату або хоча б куток, відгороджений ширмою;

- негайно ізолюйте дітей від хворого;

- для хворого виділіть: окреме ліжко, постіль, білизну, посуд, засоби особистої гігієни, дві індивідуальні плювальниці. Предмети побуту варто знезаражувати;

- ретельне дотримання хворим правил особистої гігієни та етикету кашлю (прикриття рота і носа серветкою) значно зменшує кількість інфікованих краплин, які потрапляють у повітря.

Туберкульоз – вже давно перестав бути суто медичною проблемою. Це захворювання становить небезпеку для держави та суспільства загалом.

Війна, соціально-економічна криза та її наслідки, зростання кількості соціально-дезадаптованих й уразливих верств населення, хворих на соматичні захворювання, алкоголізм, наркоманію, ВІЛ/СНІД – основні чинники погіршення епідемічної ситуації по туберкульозу.

 І не випадково, що 24 березня визнано Всесвітнім Днем туберкульозу, Всеукраїнським Днем боротьби з захворюванням на туберкульоз та ДНЕМ ФТІЗІАТРА. Щиро вітаємо усіх фахівців цієї вкрай відповідальної професії та зичимо плідної й результативної праці на користь суспільству.

 

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПЗ МОЗ УКРАЇНИ»