Фото без опису

   З настанням теплого періоду року стрімко зростає ризик загострення епідемічної ситуації. Адже висока температура є добрим союзником для  мікроорганізмів, що спричиняють харчові отруєння та гострі  кишкові інфекції. В числі потерпілих  значний відсоток складають діти різних вікових груп. Незміцнений стан дитячого організму, знижений  імунітет найчастіше стають мішенню для хвороботворних бактерій.

  За минулорічний  та поточний період в районі реєструвались  лише  побутові поодинокі випадки таких захворювань. Але, постійно слід пам’ятати, що  в медицині профілактика має бути понад усе. Немиті овочі та фрукти, неякісні харчові продукти, що навіть не завжди можуть мати характерні зовнішні зміни, чи сторонні смакові  якості, небезпечна питна вода або сумнівної якості вода у поверхневій водоймі в якій купаєтеся, усе це може стати ворогом для нашого здоров’я.

  Мясо, яйця, риба, молоко та продукти їх переробки, за ступенем епідемічного ризику,відносяться до швидко- або особливо швидкопсуючих. Їх рекомендовано зберігати лише в умовах  холоду  з певним температурним режимом та використовувати   якнайшвидше. Салати рекомендується заправляються  безпосередньо перед подачею на стіл, а їх залишки, без жалю, слід викидати.

  У спеку з харчового раціону краще виключати: заливні страви, холодець, паштети, кров’яні та ліверні ковбаси, салтисон, млинці й  інші страви з м’ясним і ліверним фаршем, рибу домашнього посолу, торти, тістечка,  інші смаколики з різними кремовими начинками, що викликають хоча б найменший сумнів. З великою пересторогою радимо відноситись до вживання майонезу та страв, що ним заправляються.

  Утримання в абсолютній чистоті приміщень, всього посуду ,  іншого кухонного реманенту, боротьба з мухами, максимальне  недопущення контактів сировини з готовою продукцією, дотримання вимог кулінарної та теплової обробки, правил особистої гігієни на всіх етапах приготування  й роздачі їжі, рекомендованих температурних умов її зберігання та термінів реалізації- це ті невід’ємні складові, коли «гучні застілля не закінчуються гірким похміллям».

  У випадках занедужання (нудота, блювання, діарея, різкий біль у животі, загальна слабкість, тощо) терміново слід звертатись за медичною допомогою. Бо лише лікар допоможе не тільки здолати недугу, але й не допустити на майбутнє бактеріоносійства, стану, коли неналежно пролікований хворий  вже сам  може стати джерелом розповсюдження інфекції серед оточуючих.

  Нарівні з їжею сумнівної якості, великий ризик несе в собі й бактеріально забруднена вода, тому без попереднього кипятіння,  не варто вживати воду з випадкових та сумнівних  джерел.

  Суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з ресторанним бізнесом, повинні здійснювати відомчий лабораторний контроль за мікробіологічними показниками безпеки води, що використовується на виробничі та інші господарські потреби, напівфабрикатів та готової продукції власного виробництва, а також  перевіряти  дотримання  санітарно-протиепідемічних вимог  методом відбору та дослідження гігієнічних змивів на бактерії  групи кишкової  палички.

  На завершення слід застерегти, що гострі кишкові інфекції (сальмонельоз, дизентерія, інші) ще називають «хворобами брудних рук», а тому дотримання правил особистої гігієни,вже повинні стати невідємно нормою не тільки культури, але і  поведінки.

 

Ольга Балдинюк – Любарське відділення

ДУ «ЖОЛЦ МОЗУ»