Фото без опису

 Важкі, а порою й трагічні наслідки харчових отруєнь є причиною занепокоєнь не лише медиків.

  БОТУЛІЗМ  вважається смертельно небезпечним захворюванням. Звістка про передчасно обірване життя, зумовлене, як першочергово здавалося, якісними харчовими продуктами, шокує кожного небайдужого громадянина.

  Впродовж останніх років серед мешканців громади реєструються випадки цього вкрай небезпечного харчового отруєння. На жаль, нещодавно знову отримано екстрене повідомлення про госпіталізацію в лікарню у відділення реанімації 77 річного чоловіка з симптомами, характерними саме для цієї хвороби.

  З метою лабораторного підтвердження діагнозу, відібрану у хворого кров було направлено в обласний центр контролю та профілактики хвороб. Вона виявилась настільки насиченою токсинами, що миші, на яких проводились випробовування, згинули за дві доби. Хоча потерпілому була введена спеціальна антитоксична сироватка, стан його залишається важким, хворого підключено до апарату штучної вентиляції легень.

  Збудником ботулізму є мікроб, що розмножується, виділяючи отруту, при відсутності кисню. В ґрунті він зберігається роками, має досить надійну захисну оболонку, яка дозволяє добре переносити як дуже високі, так і низькі температури. Кип’ятіння, сольові розчини чи маринади різних концентрацій її також не руйнують.

  З невимитими мікрочастинками землі, що залишається на сировині, збудник чи його спори потрапляють в герметично закупорену тару і при відсутності кисню інтенсивно розмножуються, виділяючи ботулотоксин, вкрай сильну отруту, здатну паралізувати діяльність дихальної, м’язової, нервової та інших систем людського організму.

  Накопичуються такі токсини «гніздами», тим і пояснюються випадки, коли не всі, хто з потерпілим разом вживали підозрілий продукт, стають жертвами недуги.

 Грибні, овочеві, м’ясні, рибні консерви домашнього виготовлення, в’ялена, солена, копчена риба, ковбаси, шинки, інші м’ясні, рибні делікатеси - це також небезпечний в епідемічному відношенні перелік, що може складати загрозу для здоров’я.

  Слід наголосити, що харчова продукція з вже прихованою отрутою, в основному виглядає апетитною. Навіть незначна випуклість кришки на консервованому асортименті є ознакою потенційної небезпеки щодо використання такої продукції на харчові потреби.

 Прихований період хвороби, від часу вживання їжі до появи перших клінічних проявів, складає орієнтовно до 7 діб. Чим він є меншим, тим трагічнішими можуть бути її наслідки. Шлунково-кишкові розлади або навпаки закрепи, загальна слабкість, дуже рідко, але можливо і незначне підвищення температури це найперші симптоми занедужання. Порушення мови і гостроти зору, відчуття: «двоїння в очах», «туману», «сітки», сухість у роті, зміна голосу, неможливість ковтання або дискомфорт при цьому – вже рахується специфічною симптоматикою.

  Лише негайне звернення за медичною допомогою, своєчасно розпочате комплексне симптоматичне лікування та введення специфічного препарату, який завозиться по імпорту та вартує досить значних коштів, вселяють надію на одужання.

  Розпочався сезон масового консервування. Саме у домашніх умовах кожен намагається в такий спосіб, зберегти аромат дарів природи та заощадити на сімейному бюджеті.

  Радимо суворо дотримуватись рекомендованих технологічних вимог на всіх етапах, пов’язаних, як безпосередньо з консервуванням, так і з дотриманням умов зберігання та термінів реалізації.

 

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»