Фото без опису

Восени ми найбільше хворіємо, кашляємо, температуримо та нудьгуємо. Наш організм стомлюється боротися з агресивним навколишнім середовищем. А ще медики наголошують, шо причиною більшості наших міжсезонних негараздів є ослаблення імунітету. Адже саме він вважається охоронцем та захисником від багатьох недуг, напастей та неприємностей.

Боротьба з патогенними мікробами й вірусами, виведення отрути з організму, знищення чужорідних клітин - основні функції його діяльності. Але, і сильному імунітету притаманне відчуття втоми та втрата минулої потужності.

Перші ознаки зниження імунної активності: швидка втомленість, яка переростає у хронічну втому або, навпаки, безсоння, головний біль, ломота у м’язах і суглобах.

Продовження цього етапу вже у нескінченних «болячках», коли не можливо «розминутися» з любими інфекціями. Навіть герпес на губах означає, що в організмі наступив збій і на часі вжиття невідкладних та дієвих заходів.

ІМУННА СИСТЕМА – один з найскладніших механізмів, який підтримує порядок і рівновагу в нашому організмі. Основними вузлами цієї «оборонної машини» є: кістковий мозок, лімфатичні вузли, селезінка, вилочкова залоза і всі вони дуже тісно пов’язані між собою.

Погана екологія, неправильне харчування, стреси, нестача вітамінів, перевантаження, хронічні захворювання, вірусні зараження, невідомі нові мікроорганізми створюють величезні переломи в імунній обороні.

Сутінки, які так швидко настають, сльота, сумовитий пейзаж за вікном також несуть в собі жахливий душевний дискомфорт, який не на користь організму. Переохолодження, промочене взуття, і як наслідок – простудна хвороба.

Хочете бути здоровим – змінюйте спосіб життя. «Ні» лежанню на дивані, «Так»  фізичним вправам і свіжому повітрю. У жодному разі не паліть, цигарковий дим – то найлютіший ворог імунітету. Намагайтесь щоденно міцно та достатньо висипатись. Женіть подалі від себе переживання та не нервуйте. Якщо ситуації не дозволяють цього уникати, почніть вживати заспокійливі трав’яні збори, прагніть набути якомога більше позитивних емоцій від прочитаної з насолодою книги, перегляду кінофільмів, що вам до вподоби або приємного спілкування з друзями.

Але починати зміцнювати імунну систему варто із збалансованого, здорового харчування. До продуктів, що підвищують захисні сили віднесено м’ясо птиці, особливо індиче, молочний асортимент збагачений біодобавками, лосось, оливкова олія, морква, капуста, зокрема броколі, суниці, ківі, кедрові горіхи та цитрусові. Добавляйте до їжі якомога більше зелені: петрушки, кропу, коріння та листя селери. Доведено, що гарбузи, кабачки, патисони теж сприяють гарним наслідкам. Риба та морепродукти також підвищують захисні сили, але з-за умови нетривалої термічної обробки, бо саме тепло нівелює їх користь. Дієтологи підказують, що вживання натщесерце 7-8 перепелиних яєць приносить організму втішні результати.

Свіжі овочі, фрукти, живі соки – основне джерело вітамінів. Восени та взимку не забувайте про постійне вживання вітамінних комплексів, надаючи особливу увагу аскорбіновій кислоті в її добових дозах. Адже саме вітаміну С відведена першість щодо захисту від простуди.

Природними натуральними засобами підвищення імунітету вважаються такі трави і рослини: ехінацея, женьшень, червона конюшина, кульбаба, часник, звіробій, чистотіл, дивосил, алое та цілий ряд інших.

Якщо справи зовсім кепські, зверніть увагу на імуномодулятори – ліки, що активізують і підтримують імунітет, з цього приводу варто скористатися порадами сімейних лікарів.

Вакцинація ще з дитинства, згідно з графіком Календаря щеплень – добре відомий випробуваний спосіб захиститися від хвороб. Адже організм, перехворівши тією чи іншою інфекцією у легкій формі, сам активно починає виробляти антитіла.  

    Плавання, обливання холодною водою, контрастний душ, відвідування лазні з парилкою рахуються гарними спільниками укріплення захисних сил. Постійне заняття аеробікою, гімнастикою, фітнесом теж підвищують тонус.

  Не чекайте, коли імунітет ослабне, і «здасть» організм вірусам та мікробам, поклопочіться про нього заздалегідь.

  Пам’ятайте, що в береженого і БОГ на захисті та будьте здорові!

 

   Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПЗ МОЗУ»