Фото без опису

Туберкульоз – хвороба, для якої не існує кордонів та будь-яких соціальних та вікових обмежень. На жаль, ця недуга може затьмарити і найщасливішу пору життя – дитинство. Показник захворюваності на ТБ серед дітей склав 10,4 на 100 тисяч населення. Абсолютна кількість випадків ТБ у дітей віком 0-14 років зросла з 450 до 639 випадків у порівнянні до кількості у минулому році. Збільшення частки випадків ТБ у дітей віком 0-14 років серед загальної кількості випадків ТБ з 2,4% у 2022 році до 3,2% у 2023 році . Зростання захворюваності на 40,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. В Україні щорічно реєструють близько 800 випадків туберкульозу у дітей та підлітків, з яких майже половина хворих на хіміорезистентний туберкульоз. Ці цифри відображують загальну напружену епідемічну ситуацію з туберкульозом. Але дитячий туберкульоз має свої особливості перебігу, розповсюдження інфекції та лікування, про які варто поговорити. Всі ми знаємо, що попередити захворювання значно дешевше, ніж його потім лікувати . 

Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є деякі ознаки, що дозволяють запідозрити саме цю недугу. Як вже було зазначено, організм дитини по-особливому реагує на інфікування збудником туберкульзу саме через те, що зустрічається з ним вперше. Це зумовлює розвиток так званого первинного туберкульозу. Частіше за все у дітей раннього віку розвивається первинний туберкульозний комплекс – вогнищеве ураження легень та внутрішньо- грудних лімфатичних вузлів. Слід зазначити, що клінічні прояви ТБ у дітей часто мають неспецифічний характер. На перший план виступають симптоми туберкульозної інтоксикації – субфебрильна лихоманка, зниження маси тіла (у дітей раннього віку – уповільнення набору ваги), пітливість,слабкість,сонливість,сухий кашель, периферична лімфаденопатія, тощо. Отже, передача туберкульозу відбувається у переважній більшості випадків від дорослого до дитини. Хвора ж на ТБ дитина, як правило, епідемічної загрози не становить.У більшості випадків зараження туберкульозом дітей та підлітків відбувається від хворих на ТБ, що знаходяться у їх близькому оточенні, перш за все – у сімейному колі.У зоні ризику діти з родин, де батьки зловживають алкоголем та наркотиками,де батьки ВІЛ-інфіковані.

Особливо небезпечними є контакти дітей з хворими на хронічні хіміорезистентні форми ТБ, особливо з тими, що ухиляються від лікування або лікуються  несистематично.

Як вчасно виявити туберкульоз у дитини?

Сьогодні проба Манту – це єдиний діагностичний тест, що дозволяє виявити туберкульоз у дитини ще на стадії інфікування, раннього періоду первинної туберкульозної інфекції. Дуже часто батьки дитини запитують: а чи можна замінити пробу Манту іншим методом обстеження, наприклад, рентгенологічним? Слід зауважити, що лише діагностична туберкулінова проба Манту дозволить своєчасно виявити у дитини латентну туберкульозну інфекцію, що при своєчасно проведеному лікуванні дозволяє попередити захворювання на туберкульоз.

Проба Манту проводиться щорічно тільки здоровій дитині. При виявленні позитивної проби Манту дитина обстежується у фтизіатра. Поряд з іншими методами обстеження проводиться рентгенологічне, що дозволяє своєчасно виявити хворобу на ранній стадії захворювання. За відсутності змін на рентгенограмі органів грудної клітки дитині призначається профілактичне лікування, яке, за бажанням батьків, проводиться вдома або в умовах спеціалізованих санаторіїв (лікування проводиться безкоштовно). Якщо дитина хворіла, то пробу Манту роблять не раніше, ніж через місяць після повного одужання. Підліткам, крім проби Манту, з 15 років щорічно, з метою раннього виявлення туберкульозу, проводиться флюорографічне обстеження органів грудної клітки. 

Лікування дітей, хворих на туберкульоз, доволі складне і тривале, особливо у когорті дітей, які мають супутні захворювання (рахіт, ферментопатії, ВІЛ). Лікують дітей у профільному відділенні,лікування досить тривале. Найголовніше під час лікування – суворо дотримуватися усіх призначень та рекомендацій лікаря і в жодному випадку не переривати розпочате лікування. Існують програми боротьби з туберкульозом і ефективні ліки. Лікування туберкульозу необхідно розпочинати якомога раніше, аби швидше і легше досягти результату. Також більшість дітей не мають бактеріовиділення та не потребують ізоляції в умовах стаціонару. Хвора дитина, що має стабільний сприятливий перебіг лікування може відвідувати дитячий садок або школу без будь-яких перешкод. Запобігти захворюванню на туберкульоз можна! Імунізація-вакцинація і ревакцинація БЦЖ все ще залишається одним із основних методів специфічної профілактики туберкульозу. Доведена висока захисна дія вакцини БЦЖ. Якісне проведення імунізації запобігає не тільки розвитку захворювання, а й інфікуванню на туберкульоз. Також необхідно підвищувати захисні сили організму, забезпечити дитині раціональне харчування, загартування організму, дотримання особистої гігієни, бувати на свіжому повітрі. Категорично уникати підліткам можливості залучення до шкідливих звичок (паління, вживання або вдихання токсичних речовин).

Негайно звертатись до лікаря при виявленні симптомів, подібних на туберкульоз, або в разі контакту з хворим на туберкульоз.                                                                                                                     Своєчасно виявлений туберкульоз виліковується без залишкових змін! Небезпека криється у краплях рідини, яка виділяється під час кашлю хворого на туберкульоз. Інфекційні часточки заразні, поки залишаються в повітрі. Провітрювання – дуже хороша звичка, вона сприяє зменшенню концентрації бактерій у повітрі. Цим простим способом ви зменшуєте імовірність зараження як на туберкульоз, так і на інші інфекційні захворювання.

Пам’ятайте! здоровий спосіб життя; дотримання вимог гігієни; загартування організму; повноцінне харчування; турбота про зміцнення імунітету: Стануть запорукою Вашого здоров’я!!! Кожен українець має усвідомити, що його життя і його тривалість залежить, в першу чергу, від нього самого. Кожна людини є «архітектором» свого здоров’я та довголіття. Вчасне обстеження може врятувати життя !

 

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»