Фото без опису

В День заснування Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) відзначається Всесвітній ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я. Гасла, під якими він проходить, щорічно змінюються. Натомість, статутом ВООЗ право на здоров’я людини зазначене для кожного з нас як невід’ємне, незалежно від раси, релігії чи соціального становища.

ЗДОРОВ’Я – не просто відсутність хвороб, а це стан повного фізичного, душевного та соціального благополуччя. Вважається, що 20 відсотків здоров’я людини визначається місцем її існування, 50% - пов’язують з способом життя кожного і лише скромних 10 процентів цього неоціненного дару залежить від системи охорони здоров’я.

ОСНОВНІ ПОРАДИ ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВ’Я:

1. Постійна фізична активність. Вона включає в себе будь-який вид руху (ходьба, танці, спорт, ігри, тощо). Недостатність фізичних навантажень є одним із чинників низки поширених неінфекційних захворювань, таких як рак, діабет, хвороби серця. Саме цей фактор рахується четвертою за значимістю причиною смертності населення.

2. Здорове харчування. Переважно людина народжується здоровою, а більшість хвороб до неї приходить через рот з продуктами харчування. Ще у давні часи Піфагор наголошував, що ніхто не повинен переступати міру ні в їжі, ні в питті. Їсти й пити потрібно стільки, щоб наші сили цим відновлювались, а не пригнічувались.

За даними останніх досліджень харчування українців, в тому числі і дітей, є незбалансованим. Як наслідок, близько 60% населення мають надлишкову масу тіла, а третина з них вже страждає від ожиріння.

Середнє споживання солі серед українців добігає до 13,0 грамів на добу, що більше чим у двічі перевищує рекомендований ВООЗ максимальний допустимий рівень (5,0 г).

До застережень стосовно щоденного споживання не менше п’яти порцій овочів та фруктів не прислуховується понад половини українців.

Разом з тим, науково вже підтверджено, що запобіганню захворювань та цілому ряду негативних наслідків для життя і здоров’я можна уникнути з-за умови дотримання простих правил здорового й збалансованого харчування.

Умовно назвемо такий раціон «тарілкою здорового харчування» і виглядати вона повинна наступним чином:

25% з її повинні складати вуглеводні: перевагу в цьому рекомендованому раціоні варто надавати крупам (вівсяна, гречана, пшоно, рис нешліфований), хлібу з висівками, овочам багатим крохмалем- кукурудза, горох, сочевиця.

Натомість буде корисним скоротити споживання: кондитерських, макаронних, хлібобулочних виробів з рафінованої білої муки та солодкої випічки.

Другу половину такої «тарілки» (50%) корисно відвести овочам та фруктам: не менше 5 порцій (400-600г) різноманітної та різнокольорової, багатої на клітковину садовини й городини, хоч у свіжому, так і замороженому або сушеному вигляді має бути у щоденному раціоні. Доцільно вживати сирі овочі в якості перекусів, але картопля не входять до цього корисного асортименту. Щоденна орієнтовна маса ягід і фруктів повинна добігати до 300 г, натомість соки з них, не вважаються повноцінною їх заміною. 

Ще четверть (25%) «тарілки» – здоровий і корисний білок, одночасно багатий на незамінні амінокислоти: м’ясо птиці (з індички, куряче, качине, гусяче), морепродукти та жирна морська риба (скумбрія, оселедець, сардини, форель та інші найменування), бобові (квасоля, горох, сочевиця, соя), яйця, молочні продукти, горіхи й гарбузове і соняшникове насіння – основні складові такого повноцінного білка, який служить основним «будівничим матеріалом» для усього людського організму.

Червоне м’ясо (свинина, яловичина, баранина), технологічно оброблені продукти ( копченості, ковбаси, сосиски, м’ясні делікатеси, тощо) – це саме той асортимент, яким не варто захоплюватись, а споживати лише від випадку до випадку.

П’ять основних принципів здорового харчування застерігають, що варто більше їсти овочів та фруктів, а також пити води, натомість вживати менше солі й цукру.

Для чого потрібна вода?

Вона забезпечує протікання хімічних реакцій, приймає участь, в «транспортуванні» поживних речовин та кисню до кожної клітини людського тіла, виводить з організму продукти обміну через піт, з сечею й калом. Змащування суглобів, підтримка температури тіла, еластичності й форми тканин і захист їх чутливих слизових оболонок – це також далеко не повний перелік вкрай корисних  функцій, які несе у собі вода питна. Розрахунково добова потреба у воді повинна складати 4% від загальної маси тіла людини, а спрага є основним сигналом для поповнення цього дефіциту.

Режим харчування – це одна з головних здорових звичок, тому намагайтесь приймати їжу в один і той самий час, та обов’язково, хоча б раз на день, сідати за стіл всією сім’єю, під час їжі не користуйтесь мобільними телефонами та вимикайте телевізор.

Ніколи не пропускайте сніданок, не відволікайтесь під час їжі, їжте поволі, не плутайте емоції з голодом, обмежуйте споживання цукру та оброблених продуктів, в яких багато солі й жирів.

Відмовтесь від шкідливих трансжирів, які маркуються на етикетці, як «частково гідрогенізовані», «кулінарні» або «кондитерські».

Краще використовувати рослинну олію, а сала та вершкового масла вживайте небагато. Хліб варто обирати цільнозерновий, а макаронні вироби – з твердих сортів пшениці. Йодована соль в помірних кількостях - лише на користь здоров’ю.

Розморожування продуктів доцільно проводити в умовах холоду, при температурі близькій до +4 С.В такий спосіб щонайменше втрачається їх харчова цінність.

Раніше приготовлену їжу обов’язково слід добре розігрівати, а перші страви - доводити до кипіння. Саме так знижується ризик виникнення харчових отруєнь.

Повноцінне харчування і сон, багато рухливий спосіб життя, належні умови праці й побуту забезпечують стабільність внутрішнього середовища людського організму, діяльність різних органів та систем, його гармонійний розвиток та високу працездатність.

«ДОБРОГО ЗДОРОВ’Я», «БУДЬТЕ ЗДОРОВІ» - скільки сенсу та змісту в цих знакових словах - з а м и с л і т ь с я …

«Будьте здорові, а решта все додасться»- щоб це неоціненне багатство подароване Богом залишалося міцним і надійним сьогодні та в майбутній перспективі, переконливо радимо не ігнорувати рекомендаціями фахівців медицини профілактичної про те, що їсти треба для того, щоб жити, а не жити, для того щоб їсти.

 Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОХ України».